Tan Tan Ramen
Retete asiatice Retete cu paste Retete cu carne de porc Retete de supe si ciorbe
Acest nou Ramen cremos si picant a devenit popular in Japonia, dar are la baza o reteta chinezeasca din zona Sichuan.
Cand veti prepara acest Tan Tan Ramen, puteti echilibra iuteala si intensitatea gustului pentru a crea un bol armonios si satisfacator. Pasta aromata da cremozitate si intensitate gustului, iar amestecul de porc aduce umami si picant in mancare. Experimentati cu diferite proportii ca sa obtineti gustul si textura dorita.
Ingrediente
Supa de pui aromata
1.5 kg carne de pui pentru supa (am folosit un pui de casa, fara o pulpa si fara piept)
11 cani de apa
50 gr ghimbir
3 fire ceapa verde
1/2 lingurita piper Sichuan (sau negru)
Porc picant
300 gr carne tocata de porc
3 catei mari de usturoi
1 lingurita cu varf ghimbir razuit pasta
1 lingura rasa pasta de ardei iute Gochujang (sau alta pasta de ardei iute)
1/2 lingura pasta Miso alb
1 lingura sos de soia sarat
1/4 lingurita zahar
2 linguri apa
1 lingura ulei
Pasta aromata
50 gr pasta de susan japoneza (se poate folosi tahini)
2 linguri sos de soia sarat
2 linguri otet de orez
2 linguri ulei picant aromat (optional; daca v-a ramas de la acest ramen, luati cat mai multe solide de pe fundul borcanului)
Pentru servire
50-60 gr taietei stil ramen per portie
4 cepe verzi
300 ml lapte de soia sau ovaz
2 oua fierte moi (7 minute folosind aceasta metoda)
Portii: 4
- Toate componentele se pot prepara din timp si se pastreaza la frigider.
- Supa de pui: se spala bine carnea in apa rece si apoi se pune la fiert intr-o oala incapatoare impreuna cu apa. Se aduce la fierbere si se da focul la mediu spre mic. Se spumeaza supa pana nu se mai face spuma deasupra (dureaza cam 1/2 ora). In acel moment adaugati ghimbirul taiat felii groase, ceapa verde taiata segmente si piperul. Se da focul la mic, supa sa bolboroseasca usor, si se continua fierberea inca 2 ore.
Cand supa e gata, o strecurati.
In aceasta reteta vom folosi doar supa, carnea se poate consuma separat. Veti folosi doar 1 l de supa. - Porc picant: intr-o tigaie/wok larga se incinge uleiul si se adauga usturoiul strivit si pasta de ghimbir. Se soteaza 1 minut, pana miroase placut. Se adauga pasta de ardei iute si miso si se soteaza inca 2 minute.
- Se adauga carnea de porc si se soteaza, amestecand des inca 2-3 minute. Se adauga sosul de soia, zaharul si apa si se fierbe pana cand aproape tot lichidul e evaporat (aprox 3-4 minute).
Carnea iese destul de picanta, dar cand se va amesteca in supa, nivelul de iuteala va scadea. - Pentru pasta aromata se amesteca toate ingredientele intr-o cescuta.
- Cand doriti sa serviti ramenul, fierbeti taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Ii strecurati.
Tocati ceapa verde rondele fine, pastrand separat partea alba si cea verde. - Incalziti 1 l de supa de pui impreuna cu laptele vegetal (de ovaz am folosit) si partea alba din ceapa verde. Cand e fierbinte, adaugati pasta aromata si 1/3 din porcul picant si mai lasati 2-3 minute sa se incalzeasca impreuna. Gustati supa de sare.
- Puneti taietii in 4 boluri. Turnati supa deasupra. Presarati porcul picant ramas peste taietei. Asezati cate o jumatate de ou intr-o parte. Presarati ceapa verde ramasa. Serviti imediat.