Tarta cu nuca
Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Tarta cu nuca cu umplutura deosebit de pufoasa. Am facut si o varianta fara crusta, pentru a obtine o prajitura fara gluten pentru cei care sunt la regim sau au intoleranta la gluten. Aceasta varianta am postat-o separat, pentru a putea fi mai usor de urmarit.
Ingrediente
Crusta (pate sucree)
110 gr faina alba
70 gr unt (la temperatura camerei)
1 galbenus de ou
20 gr zahar tos fin
1 plic zahar vanilat
1 priza sare
Umplutura
3 oua
115 gr nuca
100 gr zahar tos fin
coaja rasa de la 1/2 lamaie
- Crusta: se freaca cu mixerul untul si zaharul pana zaharul e topit. Se adauga galbenusul si se mixeaza pana la omogenizare. Se adauga faina si sarea si se amesteca cu o lingura doar pana faina e absorbita de unt. Se da forma de disc aluatului si se inveleste in folie de plastic. Se da la frigider intre 1 si 2 ore.
* il puteti tine si mai mult in frigider, dar se va intari si in acest caz il veti lasa in jur de 5 minute la temp. camerei inainte de a-l intinde - Aluatul pentru crusta se pune intre doua foi de plastic si se intinde foaie subtire de cca 2-3 mm, din care sa puteti decupa usor un cerc de 23-24 cm diametru.
- Luati foaia de plastic de deasupra. Decupati un cerc de aprox. 24 cm (puteti folosi o farfurie ca sa va ghidati).
- Cu ajutorul foii de dedesubt rasturnati foaia intr-o tava rotunda de 18 cm diametru. Asezati foaia in tava si abia apoi scoateti folia de plastic.
- Puneti hartie de copt peste foaie si umpleti-o cu cu boabe de fasole. Coaceti foaia la 200C timp de 10 minute. Scoateti hartia de copt si boabele de fasole.
- Dati cuptorul la 175C (sau 155 cu ventilator) si lasati tava cu crusta inca 5 minute.
- Cat timp se coace crusta, preparati umplutura: se separa ouale. Nuca se macina cu 1 lingura de zahar.
- Se freaca galbenusurile cu restul de zahar pana aveti o crema galben-pal in care zaharul s-a topit aproape de tot (cca 3 minute). La final adaugati coaja rasa de lamaie.
- Se bat albusurile spuma tare care sta pe tel.
- Se adauga 1/4 din spuma peste crema de galbenusuri si se amesteca.
- Se adauga nuca macinata si se omogenizeaza.
- Se adauga restul de spuma, in 3 transe, amestecand usor cu un tel.
- Se toarna compozitia de mai sus in crusta precoapta.
- Se coace la 175C (sau 155C cu ventilator) timp de 35 minute.
- Se raceste prajitura si se pudreaza cu zahar pudra (pe care-l puteti amesteca cu putina cacao daca doriti).
Aluatul in folie
Aluatul intins
Decupam cerc un pic mai mare decat tava
Aluatul asezat in tava
Crusta umpluta cu boabe de fasole
Adaugam prima transa de albusuri spuma in crema de galbenusuri
Adaugam nuca macinata
Adaugam restul de spuma
Compozitia in crusta
Tarta coapta
Tarta cu nuca