Tiramisu cu piure de castane
Retete cu branza Retete desert Retete din Italia Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Tiramisu reloaded ;)
Mai jos am trecut ingredientele pentru o portie mare, dar eu l-am preparat din crema ramasa de la tiramisu clasic de ieri. La ce mi-a ramas am adaugat 100 gr piure de castane. In mod normal piureul ar trebui adaugat chiar inainte de Mascarpone, dar fiindca eu aveam crema deja preparata am frecat piureul cu vreo 2 linguri de crema si apoi am incorporat-o in restul. Cu toate astea a ramas destul de spumoasa si mi-a ajuns fix pentru un pahar.
Pentru masa de Revelion eu vad acest desert preparat in cani de cappuccino, ceva in genul acesta (vezi poza), cu ultimul strat de crema depasind putin buza canilor. Crema este spumoasa, astfel incat imita perfect spuma de lapte. Acest mod de servire merge perfect pentru un bufet suedez, dar nu numai. Pastrati la frigider pana in momentul servirii si abia atunci pudrati cu putina cacao.
Ingrediente
200 gr piscoturi
500 gr branza Mascarpone
500 gr piure de castane (din cel unguresc, cu rom am folosit)
80 gr zahar
5 galbenusuri de ou (la temperatura camerei)
3 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 esenta vanilie (sau 2 lingurite esenta de vanilie, productie proprie)
3 linguri rom
4 linguri Bailey's (sau amaretto, bourbon)
1 cana cafea expresso tare (neindulcita)
1 lingura cacao
1 felie lamaie
- Incepeti prin a prepara expresso, pe care il lasati la racit complet. Cand e rece, puneti-l intr-un vas adanc si adaugati romul si optional 2 linguri Bailey's.
- Apoi cu felia de lamaie degresati vasul in care veti face crema si vasul in care veti bate albusurile.
- Frecati galbenusurile cu zahar pana zaharul e dizolvat complet. Adaugati piureul de castane si frecati bine. Adaugati apoi branza Mascarpone si omogenizati bine pana obtineti o crema fina. Adaugati restul de Bailey's si vanilia si omogenizati.
- Bateti albusurile spuma tare. Adagati-le peste crema in 3 transe, amestecand incet, de sus in jos, preferabil cu un tel para.
- Puteti folosi o tava de chec ca si la tiramisu clasic pentru a asambla tiramisu. Insa pentr o varianta mai moderna, potrivita unui mese sub forma de bufet suedez puteti folosi pahare tip cupa sau cani de cappuccino. Pe fundul canilor asezati un strat de crema.
- Apoi asezati un strat de piscoturi trecute prin cafea si rupte in 3-4 bucati sa intre in cana. Atentie, piscoturile doar se scufunda rapid in cafea si se scot imediat, nu se lasa nicio secunda in cafea fiindca se inmoaie prea tare. Asezati apoi un strat de crema peste piscoturi, cam de 1 cm grosime... continuati asa, cu straturi alternative, pana paharele sunt umplute, ultimul strat sa fie de crema. Ideal ar fi ca ultimul strat de crema sa depaseasca un pic buza paharului si cu lingurita faceti vartejuri in ea.
- Dati la frigider minim 4-5 ore.
- Inainte de a le servi, pudrati cu putina cacao, folosind o sita fin de ceai.
Crema tiramisu
Crema tiramisu cu piure de castane
Tiramisu cu piure de castane