Tocanita de cartofi cu ton
Retete cu cartofi Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple Retete din Spania
Tocanita in stil spaniol. In aceasta varianta de Marmitako am folosit conserva de ton in loc de ton proaspat, pentru ca este mai accesibil la noi. Am folosit modul spaniol interesant de "taiere" a cartofilor. Ei spun ca asa cartofii elibereaza cel mai bine amidonul si tocanita se ingroasa natural. Nu stiu ce sa zic, nu am observat mari diferente fata de atunci cand taiam cartofii cuburi, dar a fost distractiv si tocanita arata cu adevarat rustic.
Ingrediente
1 kg cartofi fainosi
1 conserva de ton de 160 gr (in ulei sau natur; sau 250 gr file de ton proaspat)
1 ceapa
2 catei de usturoi
1 ardei iute rosu (sau 1/2 ardei kapia rosu)
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita boia dulce
1 foaie de dafin
sare, piper negru
2-3 linguri ulei
cateva fire de patrunjel
Portii: 3
- Intr-o oala se incinge uleiul (puteti folosi uleiul de pe ton daca acesta este conservat in ulei). Se adauga ceapa si ardeiul iute (sau ardei kapia daca nu doriti tocanita picanta) tocat marunt. Se lasa la foc mic sa se caleasca pana se inmoaie bine de tot, fara a le rumeni.
- In acest timp curatati cartofii. Luati fiecare cartof si introduceti varful cutitului in mijlocul lor. Faceti o incizie, apoi cu mana rupeti cartoful prin acel loc. Repetati cu bucatile rupte pana aveti bucati de dimensiunea potrivita in tocanite (cat o nuca). Rupeti in acest mod toti cartofii.
- Adaugati usturoiul strivit peste ceapa calita si caliti inca 1 minut. Adaugati boaiau si caliti 15 secunde. Adaugati pasta de ardei si caliti inca 1-2 minute.
- Adaugati cartofii, presarati sare si piper negru si apoi adagati apa cat sa acopere perfect cartofii (cca 2 cani). Puneti foaia de dafin in apa.
- Aduceti la fierbere si apoi dati focul la mediu spre mic. Fierbeti pana cartofii sunt complet facuti (cca 25-30 minute).
- Scurgeti lichidul de pe ton. Adaugati tonul in tocanita si amestecati usor. Tonul se va rupe bucati si se va amesteca in sos. Daca folositi ton proaspat il taiati cuburi si il adaugati in tocanita. In ambele cazuri, lasati tocanita sa mai fiarba la foc mic inca 5 minute.
- Adaugati patrunjel tocat fin. Serviti cald. Dupa ce sta o vreme tocanita se mai ingroasa.
Comentarii (10)
olga acum 8 ani - 25 Ianuarie 2016 12:40
Mai intai se trece pe la sala de forta pentru ruptul cartofilor? ;)Ioana acum 8 ani - 25 Ianuarie 2016 12:47
:) numai un pic. incizia aia ajuta mai ales daca rasucesti lama si crapa cartoful. sa stii ca azi ma doare un pic umarul drept si nu stiam de la ce...ma gandesc ca e de la cartofii astia, am "rupt" 2 kg.m-am linistit acum, credeam ca mi-am luxat umarul la yoga.
Anamaria acum 8 ani - 25 Ianuarie 2016 23:00
Cartofii imi plac, tonul bucati in conserva de asemenea, voi incerca reteta, insa nu ma voi canoni cu taiatul cartofilor dupa modelul dat. Ii voi taia cubulete si gata, merge mai usor si mai repede. Sincer vorbind, nu credeam ca exista combinatia asta - peste din conserva si cartofi pusi la fiert cu diverse si facuti tocanita. Imi place cum arata in poza. Merci.Ioana acum 8 ani - 26 Ianuarie 2016 09:37
Anamaria, in mod normal se face cu ton proaspat, iese o minune. dar acesta se gaseste mai greu si de obicei la pret mare. asa ca am testat cu conserva si mi-a placut enorm ce a iesit. important e sa fie o conserva buna, nu din cea foarte "fishy".simona acum 8 ani - 4 Februarie 2016 14:54
;) voi incerca si eu .Roxana acum 8 ani - 30 Mai 2016 16:02
Buna Ioana, exista un motiv pentru care rupem si nu taiem cartofii? Ca nu ma prind :(Ioana acum 8 ani - 31 Mai 2016 08:48
Roxana, spaniolii spun ca asa cartofii lasa mai mult amidon si tocanita se ingroasa mai bine in mod natural. dar eu cred ca e mai important sa alegi soiul de cartofi cat mai fainos si atunci poti sa-i tai cum vrei. n-am simtit diferenta fata de cand i-am taiat cuburi.in schimb mi-au placut cum aratau bucatile la final, rustic.
Andrei acum 7 ani - 11 Martie 2017 21:27
Sant un gurmand si aceasta reteta ma inspira mult si mai mult am conserve de ton aduse din Italia. Voi reveni dupa . ?Ana-Maria acum 7 ani - 14 Iunie 2017 18:25
Eu nu am respectat in tocmai reteta, imi place sa ma joc cu ingredientele si am pus doar ce am avut prin casa fara sa merg la magazin adica in loc de pasta de ardei am pus rosii iar patrunjelul l-am adaugat la fierbere deoarece nu imi place cum se simte fara sa il fierbi, cartofii si eu i-am taiat in bucatele ca e mult mai simplu iar ton nu am folosit chiar de foarte buna calitate dar in rest am respectat reteta, sau ma rog ce a mai ramas din ea :p . Dar eu zic ca gustul e foarte bun, cel putin mie imi place.Ioana acum 7 ani - 15 Iunie 2017 09:54
ma bucur, Ana-Maria.Daca conserva nu e de calitate si are acel miros greu, cand se incalzeste, mirosul devine si mai puternic. De aceea am specificat ca tonul trebuie sa fie cat mai bun.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email