Tocanita de cartofi cu ton
Retete cu cartofi Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple Retete din Spania
Tocanita in stil spaniol. In aceasta varianta de Marmitako am folosit conserva de ton in loc de ton proaspat, pentru ca este mai accesibil la noi. Am folosit modul spaniol interesant de "taiere" a cartofilor. Ei spun ca asa cartofii elibereaza cel mai bine amidonul si tocanita se ingroasa natural. Nu stiu ce sa zic, nu am observat mari diferente fata de atunci cand taiam cartofii cuburi, dar a fost distractiv si tocanita arata cu adevarat rustic.
Ingrediente
1 kg cartofi fainosi
1 conserva de ton de 160 gr (in ulei sau natur; sau 250 gr file de ton proaspat)
1 ceapa
2 catei de usturoi
1 ardei iute rosu (sau 1/2 ardei kapia rosu)
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita boia dulce
1 foaie de dafin
sare, piper negru
2-3 linguri ulei
cateva fire de patrunjel
Portii: 3
- Intr-o oala se incinge uleiul (puteti folosi uleiul de pe ton daca acesta este conservat in ulei). Se adauga ceapa si ardeiul iute (sau ardei kapia daca nu doriti tocanita picanta) tocat marunt. Se lasa la foc mic sa se caleasca pana se inmoaie bine de tot, fara a le rumeni.
- In acest timp curatati cartofii. Luati fiecare cartof si introduceti varful cutitului in mijlocul lor. Faceti o incizie, apoi cu mana rupeti cartoful prin acel loc. Repetati cu bucatile rupte pana aveti bucati de dimensiunea potrivita in tocanite (cat o nuca). Rupeti in acest mod toti cartofii.
- Adaugati usturoiul strivit peste ceapa calita si caliti inca 1 minut. Adaugati boaiau si caliti 15 secunde. Adaugati pasta de ardei si caliti inca 1-2 minute.
- Adaugati cartofii, presarati sare si piper negru si apoi adagati apa cat sa acopere perfect cartofii (cca 2 cani). Puneti foaia de dafin in apa.
- Aduceti la fierbere si apoi dati focul la mediu spre mic. Fierbeti pana cartofii sunt complet facuti (cca 25-30 minute).
- Scurgeti lichidul de pe ton. Adaugati tonul in tocanita si amestecati usor. Tonul se va rupe bucati si se va amesteca in sos. Daca folositi ton proaspat il taiati cuburi si il adaugati in tocanita. In ambele cazuri, lasati tocanita sa mai fiarba la foc mic inca 5 minute.
- Adaugati patrunjel tocat fin. Serviti cald. Dupa ce sta o vreme tocanita se mai ingroasa.