Tocanita de vita si vinete
Retete de mancaruri cu carne Retete ieftine Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita
Simplitate intr-o zi ploioasa.
Doamna din piata, de la care ma aprovizionez cu legume, a adus alaltaieri un nou tip de vinete, vinete "posetuta". Le-am folosit si la vinetele fripte cu sos. Sunt atat de dulci, incat e pacat sa nu profit in continuare cat le mai are asa bune si proaspete. Am profitat si de faptul ca ploaia mi-a anulat programul de alergat, asa ca m-am trezit cu o ora libera, care am socotit ca e numai numai buna sa fierb o carne de vita destul de nabadaioasa, pentru care avusesem initial alte planuri, dar le-am anulat cand am simtit cat e de fibroasa, nu se preta deloc la chestii prea rafinate. In final s-au aranjat bine lucrurile, am salvat si carnea si am folosit si vinetele cele bune.
Ingrediente
1 kg vinete (2 vinete medii)
500 gr carne de vita (antricot)
500 gr cartofi (2 cartofi mari)
350 gr ceapa (2 cepe mari)
1 morcov
1 lingura pasta de rosii
1 lingura pasta de ardei dulce
5 boabe ienibahar
1 lingurita oregano
1/2 lingurita boia dulce
1/4 lingurita coriandru macinat
sare, piper negru
ulei
- Cu aparatul de curatat legumele taiati pe lumgime fasii din coaja vinetelor. Se taie apoi vinetele cuburi de 1.5 cm. Se presara cu sare si se pun la scurs pe servetele.
- Ceapa se toaca cuburi, dar nu va chinuiti sa fie foarte marunte. Carnea se curata de tendoane si toate pielitele albe si se taie bucati potrivite de cam 2 cm.
- Intr-o tigaie cat mai larga (30 cm) se soteaza cuburile de vinete in transe (2 transe; folositi 3-4 linguri de ulei/transa). Se amesteca din cand in cand ca sa se rumeneasca pe toate partile. Dupa cam 5 minute, ar trebui sa fie gata. Se scot intr-un bol. Gustati-le de sare si adaugati daca mai trebuie.
- Se adauga inca putin ulei in tigaie se se caleste ceapa timp de aprox. 5 minute, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie bine de tot. Se adauga carnea si se continua calirea pana carnea isi schimba culoarea peste tot.
- Se adauga cele doua paste si se amesteca bine inca 1 minut. Se adauga condimentele (sare, piper, coriandru, oregano, ienibahar, boia) si se amesteca.
- Daca tigaia voastra nu este inalta si credeti ca nu poate cuprinde toata tocanita, acum e momentul sa mutati continutul ei intr-o oala incapatoare.
- Se adauga 1.2 l apa si se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac, la foc mediu spre mic timp de 1 ora si 15 minute.
* verificati sa fie fiarta carnea dupa acest timp, daca nu e o mai lasati la fiert pana e destul de moale si se desface fasiute; in acest caz tineti apa fierbinte la indemana si mai adaugati daca e cazul - Se adauga vinetele, cartofii cuburi si morcovul felii. Se amesteca usor si se lasa la fiert, tot cu capac, inca aprox. 30-40 minute (verificati cartoful si morcovul, sa fie fiert).
Vinetele curatate fasii
Cuburile de vinete sotate
Sotam Ceapa si carnea
Se adauga pastele
Carnea e fiarta
Tocanita e gata dupa ce fierb si legumele