Vinete cu cascaval in sos de rosii cu migdale

Retete aperitive Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti

Reteta e inspirata din recenta mea vizita la Istanbul. Era trecuta pe lista cu aperitive calde, dar pentru noi asta a fost o cina. Se poate pregati usor pentru mai multe persoane, caz in care, ca sa nu va mai complicati cu atatea vase individuale, veti folosi un vas termorezistent incapator in care puneti tot sosul peste care distribuiti "turnurile" de vinete. Dintr-o vanata medie va ies felii suficiente pentru 4-5 persoane. Eu oricum aseara am facut pe grill toata vanata si restul feliilor (pe care le-am uns cu putin ulei si le-am pus intr-un bol acoperit cu folie de plastic) le-am folosit azi in sandwichul pentru serviciu.

Ingrediente

6 rondele de vinete (de aproape 1 cm grosime)
100 gr cascaval de capra
2 fire patrunjel
ulei
sare

Sos de rosii cu migdale

500 gr rosii coapte
1 ceapa mica (cca 30 gr)
30 gr migdale (fara coaja)
5 fire patrunjel
2 linguri ulei
1 priza zahar
sare, piper, chili (pul biber)

Portii: 2

  1. Migdalele le acoperiti cu apa rece cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta (cu o seara inainte sau dimineata e ok).
  2. Se incepe cu prepararea sosului care poate fi pregatit din timp si pastrat la frigider. In uleiul incins se caleste ceapa tocata, doar pana se inmoaie un pic (cca 2 minute). Se adauga migdalele scurse si se mai calesc impreuna 2 minute.
  3. Se adauga rosiile date pe razatoare si se aduce la fierbere. Se adauga zaharul, sare, piper dupa gust si putin chili daca doriti sosul picant (am pus 1/4 lingurita pul biber). Se fierbe sosul la foc iute timp de 5-7 minute, amestecand des mai ales pe final ca sa nu se prinda. 
    * daca multiplicati reteta, timpul de fierbere a sosului va creste si el
  4. Se adauga patrunjelul tocat fin. Sosul se pastreaza pana e nevoie de el.
  5. Rondelele de vinete se presara cu sare pe ambele parti si se lasa la scurs pe servetele timp de 20-30 minute. Se ung apoi cu ulei pe ambele parti si se coc pe tigaia grill (incinsa 5 minute) timp de aprox 5 minute/parte (pana prind urme de gratar).
  6. Cascavalul se da pe razatoare.
  7. Se imparte sosul in doua vase mici termorezistente. Se aseaza in mijloc cate 3 felii de vinete la gratar, stivuite una peste alta si presarate cu cascaval intre ele (deasupra puneti mai mult cascaval).
  8. Se da la cuptor, la 200C pentru 15 minute, pana cascavalul e topit.
  9. Se serveste caldut, presarat cu patrunjel proaspat tocat.

 

Ceapa calita cu migdale

Sosul de rosii e gata

Vinetele pe grill

Vasul intra la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...