Vita cu legume la cuptor
Retete de mancaruri cu carne Retete la cuptor Retete simple Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita
Daca sunteti deja fani ai acestei tocanite de pui, atunci sigur o sa va placa si reteta de azi. Aceeasi idee simpla: doar se aseaza ingredientele in straturi in tava (fara prajire, sotare...) si se uita la cuptor pana e gata. Weekendul care vine o repet, dar trebuie cantitate mai mare, de abia i-am prins gustul. Reteta din care m-am inspirat o gasiti aici.
Ingrediente
500 gr ceafa de vita (sau antricot)
500 gr cartofi
1 ardei kapia rosu (cca 150 gr)
1/2 ardei kapia verde (cca 75 gr)
1 ceapa medie
3 catei mari de usturoi
3 rosii din conserva (sau 1 rosie mare proaspata si bine coapta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1/4 legatura patrunjel
1/2 lingurita menta uscata
1 lingura pasta de ardei (dulce; am folosit pasta mea de ardei copti)
1 foaie mare de dafin
5 linguri de ulei
sare, piper negru, fulgi de chili
Portii: 4
- Vita se taie cuburi sau fasii cate o imbucatura. Ceapa se toaca cubulete. Ardeii se taie cubulete. Usturoiul se taie felii. Rosiile se taie bucati. Se curata si se taie cartofii cuburi cam de dimensiunea bucatilor de carne. Se toaca marunt patrunjelul.
- Intr-o tava termorezistenta se pun 2 linguri de ulei. Se adauga bucatile de vita si se amesteca sa se acopere cu ulei. Se disperseaza pe fundul tavii in strat egal. Se presara cu sare si piper negru.
- Se presara apoi jumatate din ceapa, ardei si usturoi. Se pune un strat de cartofi. Se presara iar cu sare si piper. Se presara acum si oregano sfaramat intre degete si patrunjelul tocat.
- Se presara restul de ceapa, ardei si usturoi. Daca doriti, acum presarati si fulgi de chili dupa gust. Se introduce foaia de dafin rupta in doua printre legume. Se aseaza bucati de rosii deasupra.
- Se dizolva pasta de ardei in 150 ml apa si se adauga si menta sfaramata intre degete. Se toarna acest amestec pe marginea vasului. Se picura peste tot continutul tavii restul de 3 linguri de ulei.
- Se acopera continutul tavii cu hartie de copt si se apasa pe margini ca sa nu iasa aburul (vezi poza 3).
- Se da la cuptor, la 160C, timp de 2 ore. Dupa acest timp se scoate hartia, se scutura vasul de cateva ori sa se reaseze legumele printre bucatile de carne. Gustati carnea, ar trebui sa fie foarte moale. De asemenea trebuie sa aveti destul sos in tava, sa nu fi scazut decat putin.
- Se creste temperatura la 200C si se mai coace 20-30 minute, pana bucatile de cartofi se rumenesc placut deasupra.
- E buna imediat cu paine taraneasca. E buna si reincalzita.
Stratul de carne
Strat de ceapa si ardei, apoi strat de cartofi presarati cu oregano si patrunjel
Vita cu legume la cuptor