Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum pregatim couscousul sau bulgurul

Couscousul este un tip de pasta foarte marunt, facuta din faina de grau dur sau faina de mei. Bulgurul se obtine din boabe de grau macinate mare.
Modul de preparare este identic: pe abur sau prin inmuiere cu apa calda. Pot fi folosite ca si garnitura in special la mancarurile cu sos sau in salate.

Cele doua sunt asemanatoare la aspect si la gust insa bulgurul imi pare ca are o aroma mult mai intensa. Demonstratia de mai jos am facut-o cu bulgur. Este garnitura noastra preferata pe timp de vara fiindca se prepara rapid si fara foc (incalzesc apa la microunde), e gata in maxim 7 minute.

Retete cu bulgur sau couscous:

Salata de couscous cu legume (Tabbouleh)
Garnitura pentru ghiveciul de legume
Saorma
Garnitura pentru tocanita de pui cu lamai murate si masline
Garnitura pentru p
uiul cu migdale

1 ceasca couscous mediu (sau bulgur fin)
1 ceasca apa fierbinte
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei de masline (sau de samburi de struguri sau de nuci)

  1. Punem couscousul sau bulgurul intr-un bol. Adaugam sarea si amestecam bine.
  2. Turnam peste el 1 ceasca apa fierbinte. Lasam sa stea 5 minute, pana apa se absoarbe.
  3. Adaugam uleiul si cu o furculita incepem sa amestecam in bulgur (couscous) pana se desface bob cu bob, cam 1 minut, apoi se poate servi.
    * uleiul de nuci care e mai scump dar foarte aromat e indicat sa il folositi cand serviti bulgurul simplu sau langa o salata asortata; daca il serviti langa mancaruri cu sos folositi fie ulei de masline, fie de samburi de struguri.
Bulgur

Bulgur

Couscous

Couscous

O ceasca bulgur

O ceasca bulgur

Punem bulgurul cu sare intr-un bol

Punem bulgurul cu sare intr-un bol

O ceasca apa fierbinte

O ceasca apa fierbinte

Turnam apa peste bulgur

Turnam apa peste bulgur

Lasam 5 minute sa se absoarba apa

Lasam 5 minute sa se absoarba apa

Adaugam uleiul si afanam bulgurul cu furculita pana se desface bob cu bob

Adaugam uleiul si afanam bulgurul cu furculita pana se desface bob cu bob

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 8 Mai 2013 09:23  

Irina, era pilaf de orez turcesc, facut cu unt. o sa-l postez si eu pe site. eventual inscrie-te la newsletter ca sa fii sigura ca-l primesti.
 

Irina  acum 11 ani - 8 Mai 2013 09:41  

Multumesc mult pentru raspuns. Astept cu nerabdare reteta. Abia astept sa ii prepar orezul favorit :) Sper sa ii placa. M-am abonat si la newsletter pentru ca imi plac retetele gasite aici si o sa fac si eu cateva. In general imi place sa gatesc din bucataria internationala, mai mult decat din a noastra, iar combinatiile de arome si condimente ma incanta.
 

Maria  acum 11 ani - 7 Noiembrie 2013 16:29  

Felicitari Ioana pentru site si pentru toate retele minunate pe care le postezi.

In Tunisia coucous-ul se face pe aburi.
Se amesteca bine cu putin ulei, dupa care se toarna putina apa calduta. Se pune pe aburi intr-o oala speciala numita couscous-iera ([link]) cam 1h/1h:30. Se amesteca din cand in cand.
In aceslas mod pregatesc si orezul.

Cred ca se poate foarte bine improviza o astfel de couscous-iera cu ajutorul unei strecuratori metalice in genul asta: [link]
 

Elena  acum 10 ani - 1 Decembrie 2013 16:26  

Am incercat si eu sa fac couscous dupa reteta de aici cand eram in criza de o garnitura dar a iesit tare la gust si a ramas si surplus de apa. Deci nu a absorbit apa si nu s-a inmuiat. Probabil sunt mai multe tipuri, sincer nici nu m-am mai uitat pe pachet la indicatii de preparare. Iar bulgur nu am vazut in magazine prin Bucuresti. Daca stie cineva sa-mi zica si mie :)
 

Ioana  acum 10 ani - 2 Decembrie 2013 13:53  

Elena, cel mai probabil ai folosit paste cus-cus, nu couscous cum am aratat in poza.
 

gaby  acum 10 ani - 19 Iulie 2014 13:04  

Buna
Eu azi am incercat altceva si nu a iesit rau,am umflat bulgurul cu lapte,am adaugat zahar si coaja de lamaie iar la sfarsit am batut oua si l.am bagat la cuptor. Si uite asa am facut si o prajitura dar care e ceva mai deosebita decat orezul cu lapte sau grisul cu lapte de la noi. I.am pus si un pic de anason si cateva fructe confiate si e un deliciu. Reteta inventata pe loc .Ce zice.ti
De cand am mancat la turci prodese traditionale am ramas fan al mancarurilor lor.
 

Patrix  acum 9 ani - 24 Aprilie 2015 07:51  

pot sa-l folosesc la sarmalele cu carne?
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Aprilie 2015 08:36  

sigur, uite aici o reteta de ardei umpluti cu bulgur dupa care te poti orienta: [link]
 

Patrix  acum 9 ani - 24 Aprilie 2015 09:20  

bulgurul se inmoaie in prealabil la sarmale? la mine este in premiera folosirea lui.mersi. :)
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Aprilie 2015 09:49  

daca e bulgur fin si le faci cu carne (timp mai lung de fierbere) nu e neaparat sa-l inmoi, se va face el in timpul cat fierb sarmalele.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...