Ardei fripti umpluti cu feta
Retete aperitive Retete cu branza Retete din Grecia Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
Va amintiti? Anul trecut visam pe un balcon din Salonic ca sunt invitata la masa, la o giouvarlakia. Se spune ca visele se implinesc. Dupa aproape un an am participat la o cina alaturi de o familie de greci, in Karavados (Kefalonia). 5 ore alaturi de Vassiliki si sotul ei. Am pregatit impreuna vinete in sos de rosii (o versiune similara cu aceasta, dar mai condimentata), acesti ardei umpluti cu feta, giouvarlakia (v-am spus! visati, visati, visati!) si o prajitura cu fructe uscate.
Kefalonia este o insula care produce foarte multe. Un ulei de masline uimitor de bun (Panochori), iaurt scurs (zis grecesc la noi), vin bun (primul loc din Grecia unde mi-a placut vinul local, in special crama Gentilini cu a ei Robola si Red, un vin rosu usor care se serveste rece, inchipuiti-va), miere, otet balsamic, oregano, portocale. Mai fac o branza feta maturata in butoi extraordinar de buna. Este o feta usor iute, aduce un pic la iuteala cu branza noastra framantata de oaie. Cu aceasta branza am umplut ardeii. Apoi sotul lui Vassiliki i-a fript intr-o cantitate uimitoare de ulei si ni i-a servit fierbinti.
Acasa eu nu m-am indurat sa frig ardeii in ulei. Pregatisem deja horta si fasole proaspata cu coulis de rosii si nu mergea sa sa imbib meniul asta cu miros de ulei incins. Asa ca am umplut ardeii cu un mix de telemea de oaie si putina branza framantata de oaie si apoi i-am copt in tigaia grill.
Ingrediente
6 ardei verde-deschis (tip lungi-ascutiti)
150 gr branza feta maturata (am inlocuit-o cu telemea faramicioasa de oaie si putina branza framantata de oaie)
2 linguri ulei extravirgin de masline
oregano uscat
- Se taie ardeii in zona coditei, ca un capac. Se curata de cotoare, se scutura sa cada toate semintele.
- Se umplu ardeii cu bucatele de branza pe care le impingeti cu degetul sa intre pana in varf. Indesati capacele decupate, astfel incat sa nu curga branza afara.
- Se incinge tigaia grill la foc maxim timp de 5 minute. Se da focul la mediu.
- Se coc ardeii pe ambele parti pana sunt rumeni si se inmoaie (cca 10 miute / parte). Daca ardeii sunt foarte mari si dupa acest timp nu s-au copt de tot si incep sa fumege in tigaie, mutati tigaia in cuptorul incins la 220C inca 5-10 minute, pana sunt copti.
* daca doriti, puteti praji ardeii in ulei de masline pana se rumenesc frumos pe toate partile - Scoateti ardeii intr-un vas adanc si acoperiti-i cu folie de aluminiu. Dupa 5 minute ii curatati de coaja (in Grecia nu s-a deranjat nimeni sa-i curete, dar mie imi plac mai mult fara pielita).
- Ii asezati pe un platou, ii stropiti cu ulei de masline si presarati oregano uscat. Se servesc calzi. Daca se racesc, se pot reincalzi in cuptor.
Ardei verzi
Ardeii curatati
Umplem cu bucatele de feta/telemea
Punem capacul la loc
Ardeii umpluti
Ardeii se coc pe gratar
Gazdele noastre, Vassiliki si sotul ei
Eu si Vassiliki in bucataria de vara
Prajim ardeii