Biscuiti cu smochine
Retete desert Retete cu fructe Retete gustari (snack) Retete din Italia Retete cu ou Retete de Craciun
Biscotti cu smochine, pentru impartit colindatorilor. Arata bine impachetati, asa ca ii puteti face cadou in perioada sarbatorilor. Sunt forte buni inmuiati in lapte, cafea sau vin/sherry dulce. Avantajul lor e ca se pastreaza foarte bine o perioada indelungata (mai bine de o saptamana). Si parca nu sunt asa de tari ca alti biscotti, adaosul de smochine ii face mult mai placuti, mai usor de muscat.
Ingrediente
180 gr zahar
3 oua
1 lingura lichior de nuci verzi (sau alt lichior, rom, sherry dulce etc)
250 gr faina alba (BL55)
2 lingurite rase praf de copt
1 priza sare
coaja rasa de la 1/4 portocala (optional)
120 gr smochine deshidratate (5-6 bucati)
1 lingurita zahar tos (pentru presarat)
- Se cern impreuna faina, praful de copt si sarea. Un ou se separa, pastrand separat albusul si galbenusul. Smochinele se toaca marunt. Zaharul se macina pudra. Puteti folosi mixerul manual sau robotul de bucatarie pentru urmatorii pasi.
- Se bat 2 oua intregi si un galbenus cu zaharul pudra pana obtineti o crema groasa galben-pal (cca 4 minute). Adaugati lichiorul si mixati pana la omogenizare.
- Adaugati faina cernuta si mixati la viteza medie, doar pana aveti un aluat omogen (cca 1 minut).
- Adaugati smochinele si coaja de portocale si mixati la viteza mica pana se amesteca omogen in aluat (cca 30 secunde). Va rezulta un aluat gros, lipicios, care sta pe lingura.
- Puneti aluatul in tava de chec tapetata cu hartie de copt (mototoliti fasiile de hartie ca sa se aseze mai usor in forma). Nivelati cat puteti cu lingura amestecul din tava.
- Bateti albusul ramas cu o furculita, ca pentru omleta. Ungeti aluatul cu albus. Nivelati inca o data aluatul, fiindca acum e mai usor, nu se va mai lipi de lingura. Presarati zaharul tos deasupra.
- Dati tava la cuptor, la 180C timp de aprox. 40 minute. Daca vi se pare ca se rumeneste prea repede deasupra, puteti pune o folie de aluminiu deasupra (eu am pus cam la minutul 30 folia, fiindca cuptorul imi era setat pe caldura sus-jos). Dupa 30 minute (din 5 in 5 minute) incepeti sa faceti testul cu scobitoarea (ca la chec, impungeti in mijloc) si cand iese curata scoateti tava din cuptor.
- Lasati prajitura sa se raceasca complet. Taiati apoi felii subtiri (cam 1/2 cm) cu un cutit zimtat. Asezati feliile in tava cuptorului si dati la 140C timp de 15-20 minute, sa se deshidrateze. Ii lasati pana devin crocanti. Nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa devina crocanti.
Galbenusurile frecate cu zahar
Aluatul
Aluatul in tava
Aluatul nivelat
Aluatul copt
Blatul copt
Felii la uscat in cuptor
Comentarii (11)
Ultimele comentarii
ana acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 13:30
am incercat biscuitii cu ciocolata,au iesit asa cum imi doream de mult sa fac ,niste biscuiti pe gustul familiei si am reusit cu reteta tasunt ceva de vis,sper ca si acestia vor iesi la fel de
buni ,pentru ca de craciun vreau sa ii am pe masa
multumesc
Ioana acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 13:36
Ana, vreau doar sa te atentionez ca acesti biscuiti sunt din cei mai tarisori, spre deosebire de cei cu ciocolata pe care i-ai facut si care sunt de tip mai faramicios. asta ca sa nu te astepti sa aiba aceeasi textura.ana acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 13:51
tare as dorii o reteta de biscuiti pentru nepotul meu care are 5 ani dar sa pot decupa biscuitii cu diverse forme de animalutecred ca la biscuitii cu smochine gustul cred ca este ff bun multumesc
Silvia acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 14:16
Interesanta reteta,tocmai buna de sarbatori,deci ii poti face cu cateva zile mai devreme si astfel ai timp pentru retetele care trebuiesc pregatite doar cu putin timp inainte.Ioana acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 14:37
asta daca nu-i rontai pana atunci ;)Silvia acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 14:45
Ca bine zici.Ioana acum 10 ani - 3 Decembrie 2014 14:47
doar din experienta vorbesc :) 1 la ceai, 1 la cafea, 2 cu lapte... si iaca s-au terminat.Silvia acum 10 ani - 4 Decembrie 2014 09:07
Ce crezi ca eu sunt altfel. =P~Ioana acum 10 ani - 4 Decembrie 2014 14:17
Ana, acest aluat de la biscuitii cu nuca [link] dupa ce il prepari il invelesti in folie de plastic si-l tasezi bine sa aiba forma de disc cat mai aplatizat. apoi il dai la frigider cate ore pana se poate intinde . il intinzi rapid pe hartie de copt, apoi dai foaia obtinuta iar 30 minute la frigider. dupa asta poti decupa animalutele.ana acum 10 ani - 4 Decembrie 2014 17:23
sigur incerc-multumesc multLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email