Bulion
Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete romanesti Retete de Sosuri si Salsa
Bulion de Salaj. Este un sos de rosii aromat, fara conservanti, asteptand sa fie folosit iarna in mancaruri. Este bulionul pe care-l folosesc la friptura de porc, ardeii umpluti si la ciorbe.
Ingrediente
12 kg rosii bine coapte
8 cepe
4 morcovi mari
4 ardei rosii
15 catei usturoi
8 fire telina frunze
sare
ulei
Portii: 12 sticle de 300 ml
- Intr-o cratita larga (cu cat e mai larga cu atat va fierbe mai repede bulionul) se pune ulei pe fund, cat sa se formeze o pelicula subtire. Se incinge si se adauga ceapa tocata si morcovii dati pe razatoarea mare. Se da focul la mic si se caleste totul pana ceapa prinde un pic de culoare (va dura cca 45 minute). Se amesteca din cand in cand in legume.
- Cat se calesc legumele, pregatiti rosiile. Acestea se spala bine. Se taie in doua si se curata de codite si cotoare. Se taie bucati. Se trec bucatile prin masina de rosii (cea care separa pulpa si sucul de pielite si seminte). Daca masina de rosii nu este foarte performanta, mai treceti resturile de cateva ori prin ea sa extrageti cat mai multa pulpa (cojile si semintele sa ramana cat mai uscate).
- Se adauga rosiile peste legumele calite. Se mai pun in oala frunzele de telina, cateii de usturoi curatati dar lasati intregi si ardeii curatati de cotoare si taiati in cateva bucati mari.
- Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mediu pana scade la jumatate (dureaza in jur 2 ore). Se amesteca rar in el.
- Se scot frunzele de telina si ardeii din bulion. Ce ramane in oala se mai trece o data prin masina de rosii pentru a obtine un sos fin (fara bucati de ceapa si morcov).
- Bulionul se pune iar pe foc, se adauga sare dupa gust daca doriti si se mai fierbe 10 minute.
- Spalati 12 sticle de 300 ml, le uscati, le puneti pe o tava si le bagati in cuptorul incins la 200C cam 15-20 min, sa se sterilizeze. Capacele se fierb cateva minute in apa si apoi se scot pe servetele de bucatarie sa se scurga.
- Bulionul fierbinte se toarna in sticlele fierbinti. Se infileteaza bine si se pun sub o plapuma pana a doua zi.
- Se pastreaza in loc racoros.
Calim ceapa si morcovii
Spalam rosiile
Rosiile bucati
Rosiile prin masina de rosii
Sucul si pulpa rosiilor
Bulionul la fiert
Bulionul fierbe de ceva vreme
Bulionul trecut prin masina a doua oara
Sterilizam sticlele
Capacele fierte la scurs