Chiftele cu parmezan si tarhon la cuptor
Retete aperitive Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita
M-am intors! Nu cred ca mi-ati dus dorul, doar v-am lasat ocupati cu sunca de pui. Maine va povestesc pe unde am umblat, ce am vazut, auzit si mai ales ce am mancat in acest mini-concediu.
Dar si azi am ceva interesant sa va arat. Sunt chiftelele mele de weekend. Le-am pregatit in fiecare weekend in ultimele 3 saptamani fiindca sunt la cuptor si fiindca imi plac si dupa ce se racesc, spre deosebire de cele clasice. Sunt mai migaloase, fiindca trebuie sa va tocati singuri carnea, dar va asigur ca merita efortul. Ca sa-mi fie mai comod, mi-am tocat mai multa carne o data si am portionat-o in congelator.
Chiftelele ies foarte usoare (ati sesizat, usor e cuvatul cheie din ultimele retete), foarte aromate si foarte suculente, incat nu le mai duci dorul celor prajite in ulei. Se potrivesc cu o salata de rucola si fasii de parmezan, stropita doar cu suc de lamaie. Presupun ca ar fi extraordinare marinate intr-un sos usor de rosii (nu poate fi altfel; lamaia, parmezanul si tarhonul se potrivesc cu rosiile), dar pana acum nu mi-au ramas suficiente pentru asa ceva. Poate incercati voi primii, si-mi spuneti daca am avut dreptate.
Ingrediente
750 gr carne tocata mixta (tocat cantitati egale de ceafa de vita + carne de vitel + piept de porc)
1 ceapa mai mica (cca 50 gr)
2 catei usturoi
100 gr miez de paine (fara coaja)
100 ml lapte
30 gr parmezan ras
1/4 legatura patrunjel
2 fire tarhon (cam 1 lingurita cu varf tarhon tocat)
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1/4 lingurita piper negru macinat
1 lingurita cu varf sare
Bucati: 28
- Carnea de vita, vitel si pieptul de porc se tin la congelator cu 1-2 ore inainte de a le tocat. Asa se vor tocat mai usor. Se trec apoi o data prin masina de tocat carne.
- Intr-un bol puneti miezul de paine rupt in bucatele si turnati laptele peste el. Lasati sa stea pana e nevoie de el.
- In alt bol tocati ceapa cubulete marunte si presarati putin sare. Lasati sa stea pana e nevoie de ea (cam 10 minute).
* sucul de pe ceapa trebuie eliminat daca ceapa e iute; puteti sa optati si pentru calirea foarte usoara a cepei, fara a o rumeni, doar un pic sa-si piarda mirosul de crud, dar eu prefer sa o storc fiindca e mai rapid. - Intr-un bol incapator puneti carnea tocata, verdeturile tocate, usturoiul strivit, coaja de lamaie razuita, parmezanul ras, sarea si piperul. Adaugati miezul inmuiat (nu-l stoarceti deloc) si ceapa stoarsa bine de sucul care-l lasa. Amestecati foarte usor cu o lingura toate acestea, doar cat sa se imprastie egal in bol.
- Treceti tot continutul bolului inca o data prin masina de carne. Acum toate elementele din chiftele se vor combina bine. Va rezulta o pasta uniforma.
- Din compozitia de carne formati bile de dimensiunea unei nuci. Cand ati terminat de format toate chiftelele, ungeti-va palmele cu putin ulei si rulati chiftelele inca o data intre palme. Va ungeti mainile cu ulei tot la 5-6 chiftele. Asezati chiftelele unse in tava tapetata cu hartie de copt, fara a le inghesui (cam 15 chiftele intr-o tava).
- Coaceti chiftelele la 250C timp de 10 minute. Chiftelele vor fi palide dupa acest timp. Mutati cuptorul pe grill (caldura sa vina doar de sus; la 220C daca aveti termostat la grill) si mai lasati pana chiftelele se rumenesc placut (undeva la 3-4 minute).
* daca aveti cuptor electric cu program de extra-rumenire (adica caldura vine de sus si de jos, dar predomina cea de sus) atunci le puteti lasa pe acest program 13 minute la 250C, fara a fi nevoie sa mutati pe grill; se vor rumeni la fel frumos - Chiftelele sunt mai bune caldute, dar sunt bune si la temperatura camerei. Se pot reincalzi.
Ingredientele pentru chiftele in bol
Pasta pentru chiftele (trecuta a doua oara prin masina de carne)
Chiftelele formate si unse in tava
Dupa 10 minute in cuptor
Se rumenesc sub grill