Chiftele in sos de rosii la cuptor
Retete din Italia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete cu carne de vitel sau vita
100% facute in casa: de la tocarea carnii, pana la prepararea sosului de rosii. E mai migalos procesul, dar rezultatul merita. Iese o cratita mare, plina de chiftele, potrivita pentru o adunare de familie. Cum sarbatorile se apropie, adunari din astea o sa tot fie.
Ingrediente
Chiftele italiene
500 gr carne de porc (ceafa)
500 gr carne de vitel
150 gr parmezan razuit (maturat 12-24 luni)
100 gr pancetta taiata cubulete (preferabil neafumata)
35 gr paine veche (doar miezul daca are coaja groasa si/sau tare)
50 ml lapte
1 ceapa medie (cca 100 gr) tocata marunt
3 catei de usturoi striviti
2 lingurite fulgi de chili
1 lingurita piper negru proaspat rasnit
2 lingurite cu varf sare
1 legatura mai mica de patrunjel tocat
2 oua
faina alba
Passata de rosii
4 conserve de rosii de 400 gr
75 ml ulei de masline de calitate
2 lingurite de zahar
1 lingura rasa sare
1 lingurita piper negru macinat
Altele
50 ml ulei pentru prajit chiftelele
1 l supa de pui (sau apa)
1 lingurita fulgi de chili
2 foi mari de dafin
Portii: 6-8 (3-4 chiftele per portie)
- Painea se taie cubulete si se amesteca cu laptele. Se lasa sa stea pana e nevoie de ea.
- Cubuletele de ceapa se presara cu putina sare si se lasa pana e nevoie de ea. Se stoarce de suc inainte de a le adauga in chiftele.
- Carnea de porc si vita se taie cuburi si se trec prin masina de tocat carne, folosind sita cu gauri mai mari.
- Peste cuburile de carnea se adauga restul ingredientelor pentru chiftele, expceptand ouale si faina si se amesteca cu o lingura doar pana la omogenizare.
- Se trece tot amestecul inca o data prin masina de carne (puteti lasa sita cu gauri mari). Se adauga apoi ouale batute si se amesteca usor doar pana la omogenizare.
- Se portioneaza carnea in movilite de aprox 50-55 gr (puteti folositi un cantar, ca sa va iasa chiftelele egale).
- Se ruleaza apoi intre palme fiecare movilita, sa obtineti bile.
Veti obtine cam 25-27 chiftele. - Intr-o farfurie larga puneti cateva linguri de faina alba. Treceti chiftelele prin faina si scuturati excesul. Asezati-le unele langa altele pe un platou incapator. Acoperiti cu folie de plastic.
- Dati chiftelele la frigider macar cateva ore, dar le puteti pregati si cu o zi inainte.
- Pentru passata de rosii se mixeaza continutul conservelor in blender/robot.
- Intr-o cratita mai larga se incinge bine uleiul. Se toarna sucul de rosii (aveti grija la maini si fata, uleiul va stropi). Amestecati rapid si apoi adaugati zaharul, sarea si piperul. Lasati sa fiarba la foc mic timp de 30 minute, amestecand din cand in cand. Veti sti ca e gata cand sosul stropeste foarte mult si des, semn ca a scazut destul. Dregeti de sare.
* passata se poate pregati cu o zi inainte. - Intr-un tuci cat mai larg se adauga uleiul si se incinge bine. Se prajesc chiftelele in ulei in ture, fara a le inghesui. Le prajiti cate 3 minute pe parte, apoi inca 1 minut amestecati usor sa se faca si pe laterale. Chiftelele trebuie sa fie doar usor rumene.
- Scoateti chiftelele in cratita in care le veti finisa la cuptor. Alegeti o cratita cat mai larga, sa intre cat mai multe chiftele pe un singur strat.
- Amestecati 1 l de passata cu 1 l supa de pui sau apa. Turnati din acest amestec peste chiftele doar cat se le acopere aproape complet. Presarati fulgii de chili in sos, rupeti foaia de dafin si introduceti bucatile in sos.
- Dati cratita la cuptor (neacoperita), la 175C, timp de 1 ora.
- Serviti chiftelele calde, cu paine taraneasca prajita si presarate cu parmezan razuit. Sunt excelente reincalzite.
Ingrediente pentru chiftele
Trecem totul prin masina de carne
Rumenim usor chiftelele
In sos de rosii, inainte de a le da la cuptor