Chiftele pane

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete ieftine Retete simple Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Chiftele pane

In Susurluk, Turcia am mancat prima data aceste chiftele pane. Pe cat de ciudate mi s-au parut la prima vedere (chiar asa? chiftele pane???), pe atat de gustoase si surprinzator de "light" mi s-au parut cand le-am gustat. Am gasit reteta de kadinbudu kofte ("pulpele cadanei") in cartea de bucate cumparata din Bodrum si o impart cu voi fiindca mi se par o variatiune reusita a obisnuitelor snitele si chiftele.

Reteta cere si patrunjel verde, dar aseara am m-am trezit fara patrunjel si nu am vrut sa ies din casa doar pentru atata. De aceea patrunjelul nu apare in poze. Ca sa compensez, le-am presarat cu putina menta uscata la servire.

Ingrediente

350 gr carne tocata de vita (sau mixta vita+miel)
1 ceapa medie
45 gr orez (cu bob rotund)
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
1/4 lingurita pul biber (sau dupa gust)
1/2 lingurita sare
piper negru
cateva fire de patrunjel
2 oua
3 linguri faina
2 linguri ulei

Bucati: 10

  1. Ceapa se toaca marunt. Carnea se imparte in doua. Orezul se fierbe in apa cu sare, apoi se scurge.
  2. In uleiul incins se caleste ceapa pana se inmoaie bine de tot. Se adauga jumatate din carnea tocata si se prajeste la foc iute pana-si schimba culoarea si se evapora tot sucul pe care-l lasa. Se adauga sarea, chimionul, pul biber si piper negru macinat.
  3. Langa carnea tocata ramasa se pune orezul, carnea sotata cu ceapa, patrunjelul tocat si un galbenus de ou. Se lasa sa se racoreasca bine de tot si doar apoi se amesteca timp de 5 minute. Se da amestecul de chiftele la frigider minim 30 minute.
  4. Umeziti-va mainile cu apa rece. Luati amestec de chiftele cat un ou si aplatizati-le (cam la 1 cm grosime), dandu-le forma usor ovala (vezi poza 4).
  5. Bateti oul si albusul ramas intr-o farfurie larga. Puneti faina in alta farfurie larga.
  6. Intr-o tigaie larga incingeti ulei cam de 3 mm. Dati focul la mediu spre mic.
  7. Treceti fiecare chiftea prin faina, scuturati usor excesul si apoi treceti-le prin ou. Asezati chiftelele in tigaie la distanta unele de altele si prajiti-le 2.5 minute pe fiecare parte (pana se rumenesc placut).
  8. Scoateti chiftelele pe servetele de hartie sa se scurga de grasime.
  9. Sunt bune calde sau reci. Se servesc cu cartofi natur si o salata proaspata. Sunt bune si cu muraturi.

Ceapa si jumatate de carne calite

Ceapa si jumatate de carne calite

Ingredientele se racesc

Ingredientele se racesc

Amestecul de chiftele framantat 5 minute

Amestecul de chiftele framantat 5 minute

Chiftele formate

Chiftele formate

Prajim pe prima parte 2.5 minute

Prajim pe prima parte 2.5 minute

Prajim si pe a doua parte

Prajim si pe a doua parte

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

Maria  acum 9 ani - 12 Februarie 2015 12:11  

Multumim draga noastra......multumim....orezul mi se pare in plus....
 

Ioana  acum 9 ani - 12 Februarie 2015 13:09  

poate pare in plus, dar nu e, are rol clar: leaga carnea dar fara a o intari ca si atunci cand pui ou intreg, da textura moale si suculenta (important mai ales daca pui carne de vita care e destul de slaba) si le face mai usoare, nu sunt asa carnoase.

am folosit tehnica cu orezul si la aceste chiftele: [link]
 

Simona  acum 9 ani - 12 Februarie 2015 16:33  

Excelent! Multumesc pt.reteta! :)
 

Anamaria  acum 9 ani - 12 Februarie 2015 21:54  

Merci pentru reteta, dar nu prea simt nevoia s-o incerc, orezul mi se pare chiar in plus. Si un cartof zdrobit le poate face mai pufoase si usoare. Prefer de data asta reteta noastre binecunoscuta.
 

gabriela ionescu  acum 9 ani - 13 Februarie 2015 19:24  

Eu le voi incerca pentru ca desi sunt o gospodina batrana imi place sa incerc tot ce este nou si mi se pare bun. Chiar daca eu tin regim si mananc numai o chiftea ,am cui sa dau sa manance.
Multumim pentru reteta.
 

popica  acum 9 ani - 7 Aprilie 2015 16:01  

Ioana draga

Nu ne dai ceva noutati de Sf.Pasti ????

Te pupam si multumim
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Aprilie 2015 16:06  

ma gandisem ca noul design al siteului e o noutate :) din cauza lui si a renovarii din apartamentul meu nu mi-a mai ramas prea mult timp de gatit. totusi astazi am postat o reteta de salata de telina exceptionala care se cere testata [link]
 

stefan 67  acum 9 ani - 4 Octombrie 2015 14:08  

Nu am inteles ce se face cu carnea prajita in prealabil.
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Octombrie 2015 09:28  

se foloseste in amestecul de chiftele, la pasul 3: "Langa carnea tocata ramasa se pune orezul, carnea sotata cu ceapa... "
 

Nicoleta   acum 7 ani - 22 Decembrie 2016 15:22  

Le-am incercat,un mare dezastru, nu s-au legat deloc, am incercat una sa o trec prin ou si s-a faramitat acolo. :(
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...