Chiftele pane

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete ieftine Retete simple Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita

In Susurluk, Turcia am mancat prima data aceste chiftele pane. Pe cat de ciudate mi s-au parut la prima vedere (chiar asa? chiftele pane???), pe atat de gustoase si surprinzator de "light" mi s-au parut cand le-am gustat. Am gasit reteta de kadinbudu kofte ("pulpele cadanei") in cartea de bucate cumparata din Bodrum si o impart cu voi fiindca mi se par o variatiune reusita a obisnuitelor snitele si chiftele.

Reteta cere si patrunjel verde, dar aseara am m-am trezit fara patrunjel si nu am vrut sa ies din casa doar pentru atata. De aceea patrunjelul nu apare in poze. Ca sa compensez, le-am presarat cu putina menta uscata la servire.

Ingrediente

350 gr carne tocata de vita (sau mixta vita+miel)
1 ceapa medie
45 gr orez (cu bob rotund)
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
1/4 lingurita pul biber (sau dupa gust)
1/2 lingurita sare
piper negru
cateva fire de patrunjel
2 oua
3 linguri faina
2 linguri ulei

Bucati: 10

  1. Ceapa se toaca marunt. Carnea se imparte in doua. Orezul se fierbe in apa cu sare, apoi se scurge.
  2. In uleiul incins se caleste ceapa pana se inmoaie bine de tot. Se adauga jumatate din carnea tocata si se prajeste la foc iute pana-si schimba culoarea si se evapora tot sucul pe care-l lasa. Se adauga sarea, chimionul, pul biber si piper negru macinat.
  3. Langa carnea tocata ramasa se pune orezul, carnea sotata cu ceapa, patrunjelul tocat si un galbenus de ou. Se lasa sa se racoreasca bine de tot si doar apoi se amesteca timp de 5 minute. Se da amestecul de chiftele la frigider minim 30 minute.
  4. Umeziti-va mainile cu apa rece. Luati amestec de chiftele cat un ou si aplatizati-le (cam la 1 cm grosime), dandu-le forma usor ovala (vezi poza 4).
  5. Bateti oul si albusul ramas intr-o farfurie larga. Puneti faina in alta farfurie larga.
  6. Intr-o tigaie larga incingeti ulei cam de 3 mm. Dati focul la mediu spre mic.
  7. Treceti fiecare chiftea prin faina, scuturati usor excesul si apoi treceti-le prin ou. Asezati chiftelele in tigaie la distanta unele de altele si prajiti-le 2.5 minute pe fiecare parte (pana se rumenesc placut).
  8. Scoateti chiftelele pe servetele de hartie sa se scurga de grasime.
  9. Sunt bune calde sau reci. Se servesc cu cartofi natur si o salata proaspata. Sunt bune si cu muraturi.

Ceapa si jumatate de carne calite

Ingredientele se racesc

Amestecul de chiftele framantat 5 minute

Chiftele formate

Prajim pe prima parte 2.5 minute

Prajim si pe a doua parte

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...