Chiftelute marinate

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Chiftelute marinate

Va marturisesc ca sunt tare pretentioasa cu chiftelele. Imi plac doar cand sunt fierbinti, cam 30 minute dupa ce sunt gata, dupa aceea nu le mai mananc. Si atunci solutia, pentru chiftelele care raman, este sa le marinez imediat in sos de rosii.

Ingrediente

Chiftelute

500 gr carne tocata (de porc sau mixta vita+porc)
2 catei usturoi
1 felie de paine fara coaja inmuiata in lapte
1/4 legatura patrunjel
1 ou
sare, piper

Sos de rosii

250 ml bulion
120 ml supa de pui
2 linguri rase faina
1 ceapa
1 catel usturoi
1 lingurita zahar
1 lingurita otet
1 foaie dafin
1/4 lingurita cimbru uscat
sare, piper negru
30 gr unt
1 lingura ulei

  1. Chiftele: se amesteca carnea cu patrunjelul tocat, usturoiul strivit, oul batut, miezul de paine stors si sfaramat, sare si piper dupa gust. Cu mainile umede se modeleaza chiftele mici (cat o nuca).  Intr-o tigaie se incinge ulei de cca 1 deget si se prajesc chiftelutele pe ambele parti pana sunt rumene. Prajiti-le in mai multe ture, nu le inghesuiti in tigaie. Se scot chiftelele pe o farfurie cu servetele de hartie sa absoarba grasimea.
  2. Sos: intr-o craticioara se topeste untul cu uleiul. Cand e incins se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul strivit. Se calesc pana ceapa se inmoaie.
  3. Se adauga faina si se amesteca bine pana faina e absorbita in grasime. Stingem totul cu bulion si supa, amestecand cu telul. Se fierbe pe foc mic, amestecand des cu telul, pana sosul capata consistenta. Daca sosul se ingroasa prea tare (trebuie sa curga de pe lingura; cum se ingroasa depinde de consistenta bulionului vostru), mai adaugati putina supa.
  4. Strecurati sosul printr-o sita fina, apasand pe ceapa sa extrageti tot lichidul.
  5. Se adauga condimentele (dafin, cimbru, sare, piper), zaharul si otetul. Amestecati si fierbeti la foc mic 5 minute. Gustati sosul si in functie de cum a fost de acrisor bulionul vostru, vedeti daca mai trebuie sa adaugati zahar sau otet.
  6. Asezati chiftelele in sos si mai dati cateva clocote impreuna. Puneti capacul pe craticioara si lasati sa stea asa 10-15 minute.
    * eu pun doar vreo 15 chiftelute in sos, restul le mancam cu mustar cat sunt fierbinti
  7. Se servesc cu piure de cartofi, presarate cu patrunjel si daca doriti, adaugati o lingura de smantana alaturi.

Chiftele formate

Chiftele formate

Prajim chiftelele

Prajim chiftelele

Chiftelute prajite

Chiftelute prajite

Sosul incepe sa fiarba

Sosul incepe sa fiarba

Strecuram sosul

Strecuram sosul

Comentarii (27)

 

Ultimele comentarii

carmen  acum 9 ani - 21 Februarie 2015 17:01  

Putin,dar f bun a iesit...data viitoare facem cantitatea la dublu...iami :p
 

rodica  acum 9 ani - 22 Februarie 2015 10:12  

Este reteta pe care o folosesc si eu. Ma mir ca unele gospodine n-au auzit de supa de oase, care e mai buna decat apa chioara, iac ca faina ajuta la legarea sosului, ca doar nu faci supa cu perisoare. Bravo!
 

Ioana  acum 9 ani - 23 Februarie 2015 10:05  

sa va fie de bine, carmen.
 

Ioana  acum 9 ani - 23 Februarie 2015 10:07  

asa e rodica, supa de oase poate transforma total un sos. are textura si gust...
 

PERISAN NECHITA  acum 9 ani - 4 Aprilie 2015 10:04  

ff buna reteta cu chiftele marinate....musaca nu stii ?
 

Ioana  acum 9 ani - 4 Aprilie 2015 10:13  

ba da. aici gasesti musaca [link] si aici musaca cu carne de miel [link]

in coloana din dreapta este o zona unde scrie "Cauta", daca introduci acolo ce te intereseaza gasesti reteta.
 

angi  acum 9 ani - 21 Octombrie 2015 09:19  

IAMI E F BUNA AM MAI FACUT SI INAINTE DE A CITI RETETA DAR SUNT GUSTOASE ,I PLAC SI SOTULUI MUUUULT DE TOT:*
 

ramona  acum 8 ani - 20 Februarie 2016 11:33  

Buna ioana! Neavand la indemana supa de pui, crezi ca as strica reteta sosului foarte mult daca as inlocui cu apa? :)
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Februarie 2016 11:39  

Ramona, poti pune si apa... dar numai de data asta ;)
daca ai un bulion bun (atentie, eu zis bulion la ceva putin mai gros decat sucul de rosii, nu la pasta de rosii cum am auzit la altii) si cu untul de la inceput va fi gustos si asa.
 

Irina  acum 8 ani - 15 Iulie 2016 10:27  

Buna!
Cartea ta de bucate electronica imi e de un real ajutor si sursa de inspiratie! Daca inlocuiesc bulionul la aceasta reteta cu rosii pasate ( ma gandesc ca e sezonul lor) mai e nevoie de supa de pui? Multumesc! Keep up the good work!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...