Ciorba de peste a la grec
Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare Retete de supe si ciorbe
=P~ =P~ Am ramas fara cuvinte...
Ingrediente
1 kg peste mare de apa sarata (am folosit 2 bibani de mare; sau cod, halibut, dorada)
1 morcov mare
1 bucata telina radacina (cca 100 gr)
2 cartofi mari
2 cepe
2 oua
1 lamaie
1 lingura faina
3-4 linguri ulei masline
cateva fire de marar
sare, piper
Portii: 6
- Se toaca ceapa marunt. Se taie telina cubulete. Se taie morcovul jumatati de rondele.
- In uleiul incins se caleste zarzavatul de mai sus pana ceapa se inmoaie bine.
- Se adauga 2 l apa si se fierbe totul 10 minute.
- Se adauga cartofii cuburi, sare si piper dupa gust si se mai fierbe 10 minute.
- Se adauga pestele curatat (intreg daca incape in oala, altfel il taiati in cateva bucati mari) si se mai fierbe intre 5-10 minute (pana pestele e fiert).
* pestele se curata de solzi si intestine, dar se lasa capul si coada pentru un gust mai bun
** ca sa fiti siguri ca niciun os nu ajunge in ciorba puteti inveli pestele in tifon si sa-i puneti asa la fiert - Se scoate pestele cu o paleta pe un platou si se lasa sa se racoreasca.
- Cartofii ar trebui sa fie fierti pana in acest moment. Ii gustati si daca e asa trageti oala de pe foc, daca nu mai lasati la fiert pana cartofii sunt facuti. Cand cartofii sunt gata, trageti oala de pe foc.
- Intr-un bol frecati faina cu cateva linguri de apa pana se dizolva fara cocoloase. Se adauga ouale si se bate totul cu un tel. Se adauga sucul de la lamaie in fir subtire si se bate pana e incorporat.
- In timp ce cu telul amestecati in "ingrosala" de mai sus, cu un polonic turnati supa fierbinte in fir subtire. Turnati asa cam 5 polonice de supa.
- Turnati "ingrosala" in ciorba, in fir subtire, amestecand mereu cu polonicul. Puneti ciorba iar pe foc mic si lasati inca 5 minute, dar fiti atenti sa nu clocoteasca. Dregeti-o de sare.
- Dezosati carnea pestelui (cu atentie sa nu luati oase) si puneti carnea inapoi in ciorba impreuna cu mararul tocat. Trageti oala de pe foc si lasati sa stea 10 minute. Apoi se poate servi cu paine proaspata si felii de lamaie pentru cei care doresc ciorba mai acrisoara.
Fierbem zarzavaturile
Pestele curatat
Adaugam pestele
Pestele fiert
Adaugam "ingrosala"
Pestele dezosat
Comentarii (33)
Ultimele comentarii
deea acum 12 ani - 24 August 2012 15:12
=P~ Am facut azi si mi-a iesit superrrrr. ... Precizez ca e prima data cand gatesc aceasta ciorba...pot spune ca e printre preferatele mele... =P~cocan valentina acum 12 ani - 12 Octombrie 2012 14:58
sa dori toate retetele daca se poate sa le primesc pe emailIoana acum 12 ani - 12 Octombrie 2012 15:06
valentina, inscrie-te la newsletter, in colona din dreapta unde e scris: "Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:"Codruta acum 12 ani - 28 Octombrie 2012 13:20
Buna Ioana! Oare daca nu pun ou in ciorba ce se intampla, stric savoare ciorbei?Adevarul e ca nu prea imi place oul in ciorbe!Ioana acum 12 ani - 30 Octombrie 2012 10:09
sa stii ca si eu prefer ciorbele ingrosate cu faina, dar ca sa fie a la grec trebuie sa pui ou. si in aceasta combinatie, cu lapte si lamaie se obtine un gust foarte bun. incearca o data si daca tot nu-ti place rezultatul, data viitoare pune faina.Codruta acum 12 ani - 30 Octombrie 2012 10:29
Am facut o incercare nu de mult cu ou in ciorba (ciorba ala la grec de pui) si nu am fost incantata deloc. Asa ca am facut duminica ciorba a la grec de peste cu faina doar. Ne-a placut foarte mult! Chiar daca iubitul meu a refuzat sa mananace initial, l-am rugat totusi sa incerce! I-a placut! Este pentru prima data cand gatesc ciorba de peste! Am facut cu dorada regala. Voi mai face cu siguranta!Sosoi Alynwtza acum 11 ani - 19 Iulie 2013 23:47
pofta bunaalina acum 10 ani - 27 Ianuarie 2014 15:37
Domule Popescu Marian .. mananc ciorba de peste de mica :) sunt din tulcea unde pestele e in floare , cele mai bune si originale ciorbe de peste aici sunt si va asigur ca nu e niciuna fara cartofi ...Ioana acum 10 ani - 27 Ianuarie 2014 15:40
multumim alina pentru confirmare :) acum invidia ne-a palit pe cei care locuim departe de mare, unde niciodata pestele de apa sarata nu va fi la fel de proaspat ca acolo.stela acum 7 ani - 12 Ianuarie 2017 16:09
Intr-adevar ,grecii pun cartofi in supa (ciorba )de peste .Eu stiam de la tatal meu care a lucrat foarte mult in Delta ca in ciorba de peste acrita cu bors nu se pun cartofi .In Thassos (Limenaris ) am mancat o supa de peste bestiala neacrita ,dar pe farfurie iti aducea jumatate de lamaie si am incercat si cu lamaie . Amandoua variantele mi-au placut. ,numai ca nu era ingrosata. Cum am ajuns in tara am facut si eu, foarte buna.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email