Supa de peste (Gregada)
Retete cu cartofi Retete din Croatia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple Retete de supe si ciorbe
V-am promis mai demult reteta de supa de peste specifica insulei Hvar, Gregada. Este o supa simpla, gustoasa si matasoasa - cum a descris-o Radu - care are doar un secret: sa folositi peste proaspat. In Hvar, aceasta supa se servea doar cu precomanda din ziua precedenta, pentru a putea folosi doar pestii prinsi in acea dimineata. Daca e posibil sa folositi un amestec de mai multe tipuri de peste pentru aceasta supa ar fi excelent. Am pus poze cu pestii pe care i-am vazut si cumparat in piata din Zadar, unii imi sunt cunoscuti, altii nu. Poate cunoscatorii acestor pesti ma ajuta si pe mine sa aflu denumirea lor. Va raman datoare!
Eu am pus ton (cam 300 gr), 5 pestisori spada (erau mici, cam 300 gr in total; i-am pus mai mult pentru gust) si un macrou de vreo 900 grame. Daca aveti 2-3 creveti, ii puteti adauga la sfarsit, odata cu patrunjelul si ii folositi pentru a decora supa in momentul in care o serviti. Noua asa ne-a fost adusa, cu crevetii deasupra si un cos de paine proaspata din care recunosc ca mi-am facut cu nesimtire provizii si pentru micul dejun :p No, nu va inchipuiti ca fac asta des, dar painea aceea era cu adevarat speciala. Mai puneti un pahar de vin alb langa (din cel care ati pus in supa) si nu veti avea nici o plangere de la comeseni.
Ingrediente
1.5 kg peste proaspat de calitate (dorada, ton, macrou, cod, peste spada)
1 kg cartofi
2 cepe
3 rosii mici (cca 200 gr)
5 catei usturoi
2 foi dafin
sare, piper
1/2 lingurita turmenic (optional)
1/2 legatura patrunjel
150 ml vin alb (sec sau demisec)
80 ml ulei masline
Portii: 8
- Se va folosi o oala larga cu pereti nu foarte inalti. Daca aveti o oala aspectuoasa astfel incat sa puteti servi supa direct din ea e si mai bine. ;)
- Se curata pestele si se taie felii. Se spala bine. Se pastreaza capetele si cozile, se vor adauga si ele in supa.
- Cartofii si rosiile se taie rondele.
- Se caleste ceapa tocata in 50 ml ulei de masline incins. Cand e sticloasa, se adauga 4 catei de usturoi striviti si se mai amesteca 1 minut.
- Din acest moment nu se mai amesteca in oala, doar se scutura daca e necesar!
- Asezam straturi alternative de felii de cartofi si rosii in oala. Presaram piper (cam 3-4 prize), sare (cam 2 lingurite) si turmenicul (pentru culoare). Adaugam 1.5 litri apa si foile de dafin si fierbem cam 10 minute din momentul in care supa incepe sa clocoteasca. Nu uitati, in acest timp nu amestecam in oala, doar o scuturam.
- Adaugam apoi feliile de peste, vinul, restul de ulei de masline, scuturam oala sa se aseze bine continutul si pestele sa fie acoperit de supa si mai fierbem 15 minute.
- Adaugam catelul de usturoi strivit si patrunjelul tocat si mai dam cateva clocote. Gustam de sare si adaugam daca mai este necesar.
- De preferat sa se serveasca in ziua in care a fost preparata, cel tarziu a doua zi. Ideal ar fi sa o serviti imediat dupa ce e gata cu paine proaspata taraneasca.
Fierbem cartofii
Adaugam pestele
Supa de peste (Gregada)
Supa de peste (Gregada)
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Creveti
Ansoa
Dorada
Piata de peste din Zadar
Pestisori spada
Ton
Comentarii (28)
Ultimele comentarii
Ioana acum 12 ani - 4 Iunie 2012 16:12
andrei, poti folosi sofran, dar putin sa nu dea gust amarui supei. e mai scump decat turmenicul.lenuta... acum 10 ani - 6 Ianuarie 2014 13:24
foarte buna supa... =P~Andrei Radu M acum 8 ani - 12 Decembrie 2015 19:53
:)Am facut azi supa...
Fantastica!
Eu am mai adaugat in ea un morcov taiat rondele, chilli din belsug (imi place foarte iute), o lingura de sos de peste (chinezesc), iar vinul a fost tot chinezesc...
La sfarsit, in farfurie, patrunjel si coriandru.
;)
MULTUMESC FRUMOS, pentru reteta.
Un deliciu
Ioana acum 8 ani - 14 Decembrie 2015 09:51
Foarte frumoasa adaptare, Andrei. cred si eu ca a iesit gustoasa. sa-ti fie de bine!Ela acum 7 ani - 12 Ianuarie 2017 11:32
Ioana, am vazut reteta ta pe fuga inainte te de cumparaturi, am cumparat 1.5 kg de peste file spada , acum ca am citit am vazut ca tu ai pus cate putin din fiecare?Ce zici daca fac supa numai cu pestele spada imi va iesii gustoasa?Multumesc anticipat!?Ioana acum 7 ani - 12 Ianuarie 2017 13:47
va iesi gustoasa, carnea isi va pastra frumos forma... eventual sa pui doar 50 ml ulei, daca vezi ca peste e mai gras.Ela acum 7 ani - 12 Ianuarie 2017 18:47
A iesit delicioasa!! Si nu s-a simtit deloc gustul pregnant de peste. Am pus 80 ml ulei , pestele nu a fost deloc gras, l-am cumparat congelat :p Iti doresc un an plin de retete la fel de savuroase!Ioana acum 7 ani - 13 Ianuarie 2017 09:34
sa-ti fie de bine, Ela. An Nou fericit si tie!Veronica acum 4 ani - 14 Martie 2020 22:20
Ioana draga, ma fac bucatareasa, ca tot ne tine corona virusul prin casa, asa ca pana terminam cu el cred ca iti testez toate retetele si primesc si diploma de nevasta ca pe vremuri. Delicioasa supica, miroase de innebunesti la mine in bucatarie! Sper sa ma pot opri din mancat, ca vinul alb se pupa bine de tot cu pestele! Eram curioasa de ce nu se amesteca in supa, nici macar inainte de a pune pestele, oare asta sa fie secretul si nu vinul, cum credeam eu :)?Ioana acum 4 ani - 15 Martie 2020 14:08
cartofii au amidon si daca amesteci vei stimula eliberarea lui, ceea ce v-a "tulbura" prea mult supa. asa ramane mai transparenta si nici cartofii nu se sfarma.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email