Crema de mascarpone cu lamaie si zmeura macerata in vin rosu
Retete cu branza Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Super simplu, delicios si cu un aer festiv care-l va impresiona pe Mos Craciun.
Ingrediente
Crema de mascarpone cu lamaie
120 gr smantana dulce pentru frisca
250 gr mascarpone
120 gr zahar
2 lamai bio
Zmeura macerata
120 gr zmeura (poate fi congelata)
1 plic zahar vanilat
1 lingurita cu varf zahar
50 gr vin rosu sec (Cabernet Sauvignon am folosit)
Portii: 6
- Se rade coaja lamailor si se pune intr-o craticioara. Deasupra se adauga sucul lamailor (sa aveti cam 60 gr) si zaharul. Se pune pe foc mic si se amesteca pana zaharul e dizolvat complet.
- In alta craticioara se pune frisca si mascarpone si se incalzesc la foc mediu spre mic, amestecand cu un tel pana mascarponele e omogenizat in frisca. Se aduce apoi la fierbere (doar pana vedeti bule mici pe margine) si se ia de pe foc. Nu lasati sa clocoteasca, compozitia se va "taia" (branzi).
- Turnati siropul de lamaie peste compozitia calda de mascarpone, amestecand rapid cu telul in timp ce turnati.
- Impartiti compozitia in 6 boluri/pahare mici.
- Lasati sa se raceasca complet, acoperiti bolurile cu folie de plastic si dati la frigider macar 5 ore (ideal peste noapte), sa aiba timp sa se inchege.
- Puneti zmeura cu zaharul si vinul intr-o craticioara si aduceti incet la fierbere. Fierbeti cateva minute, doar pana zmeura lasa suc astfel incat aproape sa fie acoperita de lichid (pentru zmeura congelata a durat 2 minute).
- Scoateti cu o paleta zmeura intr-un bol. Fierbeti sucul ramas inca 5 minute, sa se reduca la jumatate si sa arate siropos. Il turnati peste zmeura cand e gata. Lasati sa se raceasca complet si dati macar jumatate de ora la frigider.
- Impartiti zmeura cu putin sirop peste crema de mascarpone. Lasati in cotinuare la frigider daca nu serviti imediat, siropul de vin se va inghega usor.
Crema e buna simpla, dar si insotita de biscutiti crocanti cu migdale (biscotti), fursecuri cu migdale, piscoturi sau o felie de chec.