Chec

Retete desert Retete pentru Mic Dejun

Reteta Chec

Chec simplu, cu aroma racoritoare de cardamom. Este pufos si nu se sfarma la taiere.

Ingrediente

300 gr faina alba
250 gr zahar
2 lingurite rase praf copt
1 lingurita rasa cardamom verde macinat
1 varf cutit sare
3 oua
200 gr smantana (acra)
100 gr frisca nebatuta
50-100 gr nuca
1 bucatica unt (pentru tava)
3-4 biscuiti (pentru tava)

  1. Ungeti o tava de chec (12cm x 30cm) cu unt si apoi tapetati interiorul cu biscuiti macinati fin (in masina de cafea).
  2. Intr-o tigaie (fara grasime) prajiti nucile cam 5 minute la foc mediu. Le rasturnati pe un prosop si cand se racoresc le frecati intre palme sa cada coaja de pe ele. Apoi le sfaramati in bucatele mici.
  3. Amestecati faina cu zaharul, cardamomul, praful de copt si sarea.
    * e preferabil sa folositi cardamom boabe macinate pe loc in masina de cafea, va avea un gust mai intens; dar in lipsa puteti folosi si cardamom cumparat gata macinat
  4. Adaugati ouale , frisca si smantana si mixati (cu mixerul sau robotul) pana obtineti un aluat omogen. Adaugati nucile si amestecati usor, de data asta cu o lingura, nu cu robotul.
  5. Turnati aluatul in tava pregatita.
  6. Dati la cuptor la 180C pentru 1 ora. Lasati sa se raceasca, apoi il scoateti din tava. Se pastreaza intr-o punga.

Tava tapetata

Tava tapetata

Nuca prajita

Nuca prajita

Aluat chec

Aluat chec

Comentarii (8)

 

Anca  acum 14 ani - 12 Ianuarie 2010 13:37  

Felicitari, Ioana! Toate retetele tale sunt minunate! Am facut foarte multe dintre ele.
 

elena  acum 14 ani - 12 Ianuarie 2010 21:20  

Scuze ca te intreb Ioana ,nu vreau sa par tonta dar de unde pot cumpara "cardamom"ca eu nu am auzit pana acum de el.Checul cred ca e delicios mai ales ca are si smantana preferata mea.Daca aceasta aroma este si pentru raceala in ce mod se foloseste? Mersi
 

Ioana  acum 14 ani - 13 Ianuarie 2010 10:02  

asa arata cardamomul: [link]

la noi se gaseste in magazinele naturiste asa intreg, iar macinat in supermarket, de la firm Fuchs. cel mai aromat este cel verde, cel negru e mai "light" si parca are gust usor afumat.

daca il folosesti in scop medicinal il poti macina si apoi il pui dimineata in lapte, in cafea sau il amesteci cu miere (1 lingura miere cu un varf de cutit cardamom macinat). eu in miere mai pun si 1 lingura susan (foarte bogat in calciu) si 1 lingurita suc de lamaie. si ce obtin manac dimineata. uneori pun scortisoara in loc de cardamom... le alternez.
 

elena  acum 14 ani - 13 Ianuarie 2010 16:02  

mersi Ioana pentru lamuriri si sper sa-l gasesc si eu pe aici pe la noi. :)
 

Ioana  acum 14 ani - 13 Ianuarie 2010 16:18  

sper sa-l gasesti si sa-l incerci, fiindca este unul din cele mai pretuite condimente datorita aromei, iar pretul reflecta asta. are un pret apropiat de al vanilie.
 

elena  acum 14 ani - 13 Ianuarie 2010 19:36  

rog sa ma scuzi ca insist prea mult si te plictisesc ,dar mi-as dori draga Ioana sa ne dai si o reteta de inghetata ,eu personal sunt"topita" dupa ea.Mersi si scuzama daca insist prea mult dar am incredere in retetele tale.
 

sorina iuganu iasi  acum 14 ani - 7 Februarie 2010 11:54  

chec spaniol
1 pahar iaurt
3 oua
1 pahar ulei
2 pahare zahar
1 plic praf de copt arome

se bat toate la un loc cu mixerul se unge tava cu ulei si se tapaeza cu faina se pune compozitia se coace la foc mic 50 minute ;) ;)
 

miha  acum 13 ani - 7 Ianuarie 2011 19:00  

stine cineva o reteta de pra jitura cu visine din visinata? :) :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...