Crema picanta de feta
Retete aperitive Retete cu branza Retete din Grecia Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
A fost vacanta premierelor. Pentru prima data am mancat ardei crud. Si mi-a placut! Inca nu-l pot manca gol, dar orisicum... l-am mancat intr-o crema de branza picanta din Thessaloniki (Salonic).
In drum spre Skiathos ne-am oprit o zi acolo ca sa ne tragem sufletul dupa cele 16 ore de condus. Urma sa dormim intr-un apartament de pe strada Agiou Dimitrou si cum am coborat din masina am vazut taverna "O Kostas", specializata pe souvlaki de porc. Am comandat o portie cu branza picanta si pita pe gratar. Branza mi s-a parut divina de la prima inghititura. Ce surpriza sa constat ca in loc sa resping ardeiul, voiam mai mult. Era ca si cum feta i-a reversat gustul neplacut (asa percep eu ardeii) si l-a transformat in ceva adictiv pentru papilele mele.
Acum poate ca ma extaziez prea mult, dar ma intelegeti, este o experienta total noua, un gust total nou. Dupa acee am cautat acelasi gust in tavernele din Skiathos, dar nu l-am mai gasit. Acolo tirokafteri era preparata cu boia sau ardei copt si fulgi de chili (era rozalie, nu alba) si nu mi s-a parut la fel de deosebita. De fapt si eu am postat acum 2 ani reteta de tirokafteri, in care am folosit ardei iute verde dar copt si era diferita. Ardeiul bulgaresc crud insa i-a dat exact gustul pe care-l cautam, gustul din Salonic. Gustul perfect...
Ingrediente
150 gr feta (sau telemea de oaie sau capra)
50 ml ulei de masline extravirgin
1 ardei semi-iute bulgaresc (cca 15-20 gr)
Portii: 2
- Fiindca reteta are doar 3 ingrediente, aveti grija ca toate sa fie de cea mai buna calitate. Alegeti o feta buna, dar si o telemea cremoasa-faramicioasa e minunata (nu folositi in aceasta reteta telemea cauciucoasa sau foarte sarata!). Uleiul de masline sa fie dulceag, fructat, nu din cel amarui.
- Se pune branza in robot si se mixeaza pana se faramiteaza bine de tot (cca 1 minut). Se adauga treptat uleiul, doar pana branza se "leaga" si raman urme in jurul lamei robotului. Nu trebuie sa faceti o crema prea moale, ea trebuie sa fie usor tartinabila, dar ferma incat sa stea pe cutit.
- Curatati ardeiul de seminte si cotoare. Tocati-l cat de marunt puteti. Adaugati jumatate din ardei peste branza si mixeti inca 15 secunde. Adaugati restul de ardei si mixati scurt (2-3 secunde).
- Servire: asezati branza intr-un bol, stropiti cu putin ulei si daca doriti presarati putin oregano. E buna langa frigaruile de porc (souvlaki) si pita pe gratar.
Ardeiul iute tocat marunt
Branza mixata