Creveti in sos romesco
Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania
In sfarsit pe site, deliciosul sos spaniol romesco. Acum aveti inca motiv sa preparati pasta de ardei. A mea e deja gata de weekendul trecut.
Sosul romesco este un sos pe baza de ardei, migdale si alune de padure. Este foarte bun alaturi de peste, fructe de mare sau pui. Duminica l-am preparat cu creveti, iar azi voi folosi restul pastei pentru pui. Reteta este inspirata de Judy Rodgers si rezulta mai mult o pasta decat un sos. Insa dizolvata cu supa de peste sau pui capata consistenta potrivita de sos. Veti vedea!
Ingrediente
500 gr creveti (sau 250 gr creveti decorticati)
1/2 ceapa (cca 30 gr)
1/4 legatura patrunjel
2 linguri ulei
Sos romesco
1 ardei uscat ancho
1 felie de paine veche (cca 50 gr)
25 gr alune de padure (prajite, fara pielita)
15 gr migdale (fara pielita)
1 rosie (cca 200 - 250 gr)
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita fulgi de chili (sau boia iute)
2 catei mari de usturoi
1 lingura otet de vin rosu (6%; sau otet de sherry)
50 ml ulei de masline
4 linguri ulei
sare
Portii: 2 (sau 4 pe post de aperitiv cald)
- Se incinge o tigaie grill la foc maxim timp de 5 minute. Se da focul la mediu apoi se pune in ea ardeiul ancho. Se prajeste cate 1 minute / parte. Se pune intr-un bol si se acopera cu apa fierbinte.
- Felia de paine se stropeste cu ulei din belsug pe fiecare parte (cam 2 linguri / parte). Se pune in tigaia grill si se prajeste pana se rumeneste placut, avand grija sa nu se innegreasca. Se scoate intr-un robot de bucatarie. Peste ea se pun alunele, migdalele si usturoiul strivit.
- In tigaia grill se pune rosia taiata felii. Se prajesc cate 1 minut / parte. Se scot intr-un bol.
- Se curata de cotoare si seminte ardeiul inmuiat la punctul 1 si s epune si el inrobot.
- Se mixeaza continul robotului pana totul se marunteste bine si arata ca un pemet umed maroniu.
- Rosiile racorite se curata de coaja si se pun, fara sucul lasat, in robot. Se adauga pasta de ardei si chili. Se mixeaza la viteza mai mare pana se marunteste totul bine. Se toarna apoi uleiul de masline si otetul in fir subtire, in timp de robotul merge. Dupa ce ati adaugat toate lichidele, dati viteza mai mare si mixati inca 30 secunde sa aveti o pasta fina. Gustati si dregeti de sare.
- Se scoate sosul romesco intr-o cutie/borcan. Va rezulta cam 250 gr sosul romesco. Rezista la frigider 1 saptamana.
- Curarati crevetii. Clatiti toate "cojile" de pe creveti in apa rece de ateva ori. Puneti-le intr-o oala cu apa doar cat sa le acopere. Adaugati sare. Fierbeti cu capac timp de minim 30 minute, maxim 1 ora.
- Strecurati supa si masurati 120 ml. Restul supei se poate congela asa cum e sau redusa.
- Puneti intr-un bol 100 gr sos romesco. Adaugati peste el supa fierbinte si amestecati bine sa se dizolve pasta. Lasati sa stea pana aveti nevoie de el.
- Intr-o tigaie/cratita mai larga incingeti uleiul de masline. Adaugati ceapa tocata fin si caliti-o 2 minute.
- Adaugati crevetii (in transe daca e necesar, ca sa nu-i inghesuiti) si prajiti-i doar pana devin roz pe fiecare parte (cca 1-2 minute). Scoateti crevetii din tigaie.
- Adaugati peste ceapa sosul romesco de la pasul 10. Fierbeti 2 minute. Adaugati crevetii inapoi in tigaie si mai fierbeti inca 2 minute.
- Adaugati patrunjelul tocat.
- Serviti cu paine proaspata si spanac inabusit.
Ancho la inmuiat
Prajim painea
Prajim rosiile
Rosiile se racoresc
Painea, ancho, usturoiul, alunele si migdalele mixate
Sosul romesco
Sosul romesco dizolvat in supa de creveti
Prajim crevetii si ceapa
Adaugam sosul romesco si fierbem