Curry de conopida cu orez
Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete cu orez Retete de post Retete fara gluten
A iesit bun de la prima incercare. Daca faceam portie dubla, as fi avut asigurata azi masa de pranz. Asa stau si ma uit la poze si-mi zic... trebuia sa fac mai mult.
Ingrediente
1 conopida medie (sa ramana cca 450 gr dupa curatare)
120 gr orez basmati
Sos curry de conopida
20 gr unt (sau ulei; sau unt de cocos pt varianta de post/vegana)
1 ceapa mica (cca 50 gr)
1/2 ardei rosu
2 catei usturoi
1/2 ardei iute rosu (optional; daca doriti sosul picant)
1/4 lingurita turmeric
1 lingurita pudra curry (sau garam masala)
150 gr conopida (din conopida de mai sus)
100 ml lapte de cocos (mixat bine sa se omogenizeze inainte de utilizare)
1 cana de apa
2 linguri suc de lime
sare, piper negru
Portii: 2-3
Calorii: 875 cal in total
- Conopida se desface buchete. Cele mari si frumoase (de obicei cele dinspre exterior) se retin separat, sa aveti cam 300 gr. Restul (cca 150 gr) se taie felii mai subtiri si se va folosi in sosul curry.
- Sosul poate fi preparat din timp. Se pune intr-un blender mic sau in vasul blenderului vertical ceapa, ardeii si usturoiul taiate bucati. Se presara putina sare si se mixeaza pana obtineti o pasta.
- Intr-o tigaie larga cu capac (cca 25 cm) se topeste untul. Se adauga pasta de legume din blender si se soteaza la foc mediu la inceput, amestecand cand si cand. Pasta se va carameliza, va arata uscata catre final, in acel moment dati focul la mic si amestecati mai des. Cand pasta nu mai arata zemoasa in tigaie, adaugati turmericul si pudra curry si mai sotati 30 secunde.
- Adaugati conopida taiata marunt, o cana de apa si jumatate din laptele de cocos. Adaugati putina sare, puneti capacul si fierbeti cca 15-20 minute (pana conopida e moale).
- Mixati sosul in robot sau cu blenderul vertical pana este foarte fin. Adaugati restul de lapte de cocos si mai mixati. Adaugati sucul de lime si dregeti de sare. Va rezulta un sos portocaliu foarte cremos.
- Cand doriti sa serviti mancarea puneti o oala cu apa cu sare la fiert. Cand clocoteste, adaugati buchetele frumoase de conopida. Lasati sa fiarba cca 10-12 minute, pana conopida e facuta, dar nu moale. Scoateti conopida cu o paleta din apa si presarati putina sare pe ea. Turnati sosul curry peste conopida.
- In locul conopidei, adaugati orezul si fierbeti conform timpului de pe pachet. Cand e fiert, il scurgeti bine si il sarati usor.
- Asezati orezul pe un platou si turnati deasupra conopida in sos curry. Decorati cu putina verdeata (patrunjel, marar).
* alte garnituri: orez amestecat cu linte verde fiarta sau chapati