Curry de pui cu ceapa si ardei verde
Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete fara gluten
Vreau sa ne bucuram azi de cateva dintre darurile verii. Cand m-am intors din concediu am gasit piata plina de ardei verzi si cepe noi, mici si suculente. Si le-am pus la treaba. Am vrut ca la final ele sa fie vedetele in acest curry, sa fie doar usor gatite ca sa ramana crocante si sa pastrez aroma autentica pe care doar vara le-o poate da.
Ingrediente
4 pulpe dezosate de pui (cca 400 gr)
1/2 lingurita pudra chili
1/4 lingurita turmeric
1 ceapa medie (cca 100 gr)
1 lingurita cu varf pasta de rosii
2 catei usturoi striviti (1 lingurita)
1 lingurita ghimbir razuit pasta
3-4 cepe noi, mici (cca 100 gr in total)
2 ardei kapia verde-inchis (cca 150 gr)
2-3 linguri ulei
sare
Masala
1 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita chili pudra
1/2 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita piper boabe
1/4 lingurita turmeric
2 cuisoare
2 pastai cardamom verde
Portii: 3
- Se taie fiecare pulpa in 4 bucati. Se presara cu sare, turmeric si chili si se maseaza bine.
- Se pregatesc restul ingredientelor:
- se macina ingredientele pentru masala intr-o rasnita (eu folosesc masina de cafea) pana obtineti o pudra
- se taie ceapa medie cubulete;
- se striveste usturoiul si se da ghimbirul pe razatoare;
- se taie ardeiul verde patrate mai mari; se taie cepele noi in 4; - Se incinge o tigaie larga si mai inalta (sau o cratita) si se picura doar putin ulei. Se adauga bucatile de ceapa noua si ardei verde, se presara sare si se soteaza la foc mediu spre mare doar 2 minute, pana vedeti cateva urme de rumeneala pe legume si simtiti un miros placut din tigaie. Legumele trebuie sa ramana aproape crude, crocante.
- Scoateti legumele din tigaie. Adaugati in tigaie 1 lingura de ulei si adaugati bucatile de pui pe un singur strat. Le lasati sa se faca fara sa amestecati cel putin pana isi schimba culoarea si apoi le mai puteti lasa pana se rumenesc cat doriti de mult. Le intoarceti si le lasati la fel si pe a doua parte. La final le sotati la foc mare, amestecand mereu inca 1 minut.
- Scoateti carnea din tigaie. In functie de cata grasime a lasat puiul decideti daca mai adaugati ulei. Ar trebui sa aveti cam 2-3 linguri de ulei in tigaie.
- Adaugati ceapa medie tocata cubulete, dati focul la mic si o caliti cam 5 minute, pana se inmoaie bine.
- Adaugati usturoiul si ghimbirul si mai caliti 1 minut, sa simtit miros placut venind din tigaie.
- Faceti putin loc in mijlocul tigaii si adaugati acolo pasta de rosii. O caliti 1 minut, apoi o amestecati cu continutul tigaii, adaugand si puiul (cu tot cu sucul lasat).
- Adaugati 150 ml apa (sau cat sa acopere doar 2/3 din pui, nu trebuie acoperita carnea de tot) si masala si amestecati.
- Aduceti la fierebre, dati focul la mic si fierbeti cu capac 10 minute. Daca doriti sosul mai scazut, scoateti capacul acum si mai lasati sa fiarba 5 minute, sosul se va ingrosa. Daca doriti sosul mai lichid lasati capacul si in ultimele 5 minute de fierbere.
- Adaugati bucatile de ceapa noua si ardei verde si amestecati. Luati tigaia de pe foc. Serviti cu paine indiana (daca sosul e mai scazut) sau cu orez indian daca ati lasat sosul mai lichid.