Fatoush
Retete arabesti Retete cu legume Retete de post Retete rapide Retete simple Retete salate
M-am saturat de iarna! Tanjesc dupa salatele de vara, cu rosii si castraveti aromati. M-am cam saturat de mancarurile fierte si rasfierte de fasole sau linte, de eternele tocanuri. Sunt bune, nu zic nu, dar simt din plin lipsa cruditatilor.
Ca urmare am zis ca fac o salata de vara in mijlocul iernii, macar sa-mi amagesc poftele. Adaugand putina ceapa verde si usturoi nici n-am simtit ca e asa si asa castravetele, am adaugat rosii cherry fiindca sunt foarte dulci chiar si in aceasta perioada, apoi putin za`atar ca sa invioreze aromele si gata, la sfarsit dressingul simplu. Foarte reusita salatica mea! Mai mult decat un compromis, cum credeam la inceput. Am servit-o cu pulpe la cuptor.
Ingrediente
1 castravete lung (sau 4 castraveciori)
10-15 rosii cherry (sau 2 rosii normale)
6 ridichi mici
5 frunze salata
3 fire ceapa verde (sau 1 ceapa rosie mica)
1 catel usturoi
6 fire patrunjel
cateva fruze de menta (optional)
1 lipie
1 lingurita za'atar
5 linguri ulei masline
2 linguri suc de lamaie
sare
Portii: 2
- Se taie rosiile, castravetele si ridichile bucati. Se toaca ceapa rondele iar usturoiul, patrunjelul si menta foarte fin. Salata se taie fasii. Se pun toate intr-un bol incapator.
- Lipia se prajeste pe ambele parti, intr-o tigaie teflonata, fara grasime, pana e crocanta. Nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa se usuce un pic. Se rupe lipia bucatele mici in bolul cu salata.
* lipia se poate praji si la cuptor dar riscul sa o ardeti e mai mare, eu prefer sa o prajesc in tigaie - Se presara sare dupa gust si za'atar peste salata. Se amesteca usor, sa nu strivim legumele.
- Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine o emulsie si se toarna peste salata. Mai amestecam un pic. Servim imediat.
Fatoush
Comentarii (16)
Ultimele comentarii
elena acum 14 ani - 21 Ianuarie 2010 18:18
Draga Ioana ce sa zic macar pe acest site a venit primavara si pentru asta noi toate iti multumim si asteptam si alte retete de acest gen .Ioana acum 14 ani - 21 Ianuarie 2010 18:46
azi e ultima zi de primavara, maine vine vara si va scot la iarba verde ;)ramisimion acum 14 ani - 21 Ianuarie 2010 20:20
multumim, Ioana! sa inteleg ca maine ne vei mai oferi inca o salata, dar si un gratarel, nu?Carmen acum 14 ani - 21 Ianuarie 2010 22:05
draga Ancutza nu stiu unde anume locuiesti insa ,daca la tine este cald, categoric as vrea sa schimbam locurile pt ca eu sunt din constanta unde a nins sa ne ajunga ptr cativa ani.ma dor parti ale corpului care nici nu stiam ca exista de la cat am "lopatat"la zapada ca sa-mi fac drum, macar catre poarta.ca sa nu mai zic ca se lasa gerul.sper sa nu bata vantul ca atunci ar fi tacamul complet.super reteta, Ioana.am sa o incerc si eu poate asa o sa simt macar ca este primavara afara.ca sa fiu mai sigura insa o sa trag jaluzelele ca sa nu vad mormanele de zapada din curte care probabil se vor topi la primavara.
elena acum 14 ani - 22 Ianuarie 2010 15:42
Dragele mele cred ca la fel de bine v-a mergre si aceasta salata. 3 cartofi fierti ,2 rosii potrivite,1ou fiert,1salata verde,ton din conserva 1/2 de ceapa (daca aveti ceapa verde mai bine)iar daca va place sparanghel din conserva.Cartofii se v or taia cubulete,oul in 4,salata verde cum doriti voi,rosiile cubulete,pestele din conserva scurs de ulei si sfaramat cu furculita iar sparanghelul taiat pe jumatate, ceapa taiata rondele .Se amesteca totul intr-un bol ,se pune putin ulei de masline ,zeama de lamaie,sare.Mie imi place ff mult si cu porumb fiert.Sper sa va placa la fel de mult cum mi-a placut si mie.wwe acum 14 ani - 20 Februarie 2010 10:06
;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) cea mai buna salata di toateAlina acum 12 ani - 19 Decembrie 2011 04:04
Bună fetelor :)Într-adevăr e o surpriză ....Mmmmmm ... salată fattoush.
De mult timp m-a învăţat soţul meu cum se face Salată Fattoush.Salată Fattoush e una dintre cele alimentare Arabe.
Diferă de a scrie numele de Salata Fattoush ( in arabă: فتوش, de asemenea, fattush, fatush, şi fattouche )
si eu imi place sa o fac pentru cină şi la evenimente şi la festivaluri ;)
Se compune în salata fattoush bucati mari de castraveţi şi roşii şi o varietate de legume
secretul salata e bucăţi de pâine prăjite in ulei de măsline, plus uneori, stoarcere de lamaie si putin ulei de măsline peste salata .....
si vaaaai daca aveti sumac..... se pune sumac Pentru a da o aromă specială.
poftă bună :p
Roxana acum 12 ani - 7 Februarie 2012 13:24
"Soriciul" acela din lipie prajita in ulei este minunat cu o salata Fattoush. Eu stiam ca se foloseste si sos de rodie in loc de otet sau lamaie. E foarte delicios. Stiu ca se gaseste mai greutz, dar este delicios...:DGabriela acum 10 ani - 7 Decembrie 2013 08:16
Buna Ioana,O reteta excelenta. =P~ Folosesc de mult timp retetele postate pe site-ul tau si sunt foarte multumita. Este exact ce vroiam: gustos, amestec de condimenete deosebit, si, totusi, nu foarte complicat de gatit. Cu exceptia, bineinteles, a fripturii din pulpa de miel ;) . Te-ai gandit sa publici o carte? Multumesc pentru munca depusa si faptul ca imparti asta cu noi. Esti foarte talentata.
maria acum 10 ani - 4 August 2014 14:55
sumacul de gaseste aici: [link]Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email