Franzela cu secara
Pe langa reteta in sine, am incercat sa va arat si o modalitate simpla de a forma o franzela.
Ingrediente
750 gr faina alba + putina faina pentru lucrat aluatul
200 gr faina integrala de secara
550 ml apa calduta
2 plicuri drojdie uscata
1 lingura sare
2 lingurite zahar
5 linguri ulei + putin pentru uns vasul
2 linguri malai
Bucati: 2 franzele mari
- Dizolvati drojdia in apa. Amestecati fainile si faceti o gaura in mijloc. Puneti acolo uleiul, zaharul, sarea si turnati incet apa in timp ce framantati, pana obtineti un aluat elastic.
* dupa ce s-a legat aluatul l-am pus in masina de paine si l-am mai lasat 15 minute la framntat, deoarece fiind cantitate mare nu l-am putut framanta cu mana - Ungeti un vas mare cu ulei si asezati aluatul in el. Acoperiti cu folie si lasati la crescut la loc cadut pentru 1 1/2 ore.
- Dati suprafat de lucru cu faina si impartiti aluatul in doua.
- Din fiecare bucata formati o franzela: intindeti o foaie dreptunghiulara din aluat; pliati doua colturi de pe o latura lunga a aluatului; rulati din capatul opus.
- Asezati franzelele pe doua tavi pe care puneti hartie de copt si apoi presarati 1 lingura de malai. Acoperiti-le cu o folie si lasati la crescut la loc caldut cca 30 minute.
- Crestati franzela pe diagonala cu un cutit bine ascutit. dati la cuptor la 200C pentru cca 40 - 45 minute, pana e rumena deasupra.
Aluatul la crescut
Taiem aluat in doua
Intindem aluatul
Ridicam doua colturi
Rulam
Crestam franzela