Gem de capsuni cu banane

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Aseara am fost mai tare decat Bahmuteanca, fiindca eu am "cantat" la trei tigai ;) A fost seara de fiert gem si dulceata de capsuni. Am fiert o portie de dulceata de capsuni cu piper, inca una cu trandafiri (reteta de aici fara Cointreau, piper si sare; in schimb la final, cand dulceata era legata, am adaugat 2 lingurite apa de trandafiri) si o portie mica de gem de capsuni cu banane, deliciul copiilor.

Ingrediente

800 gr capsuni (cantarite dupa ce le-am ales si curatat de codite)
3 banane (aprox 400 gr)
2 linguri suc de lamaie
350 gr zahar

Portii: 1 borcan de 600 ml

  1. Se spala bine capsunile si se presara cu zahar. Se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa sa stea 12 ore. Dupa acest timp, capsunile vor fi acoperite cu suc.
  2. Introducet 1-2 farfurioare la congelator.
  3. Se strecoara sucul de pe capsuni si se pun la fiert intr-o oala larga. Se fierbe siropul timp de 10 minute, din momentul in care ajunge la fierbere.
  4. Se strivesc capsunile impreuna cu bananele (puteti folosi robotul). Se toarna piureul de fructe in sirop impreuna cu sucul de lamaie si se mai fierbe la foc mediu inca 15 minute. Amestecati des, mai ales pe final cand gemul scade. Pe final dati si focul la mic ca sa nu se prinda gemul pe fundul tigaii.
  5. Spalati 1 borcan de 600 ml, il uscati si il bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  6. Cand gemul pare legat (dupa cele 15 minute de fiert), dati focul la mic. Luati putin gem de caspuni, puneti-l pe o farfurioara de la congelator si lasati un minut in congelator. Daca se "leaga" gemul (cand tineti farfurioara inclinata gemul nu curge), atunci e gata. Daca nu, dati iar focul mai mare si mai fierbeti 5 minute. Repetati testul cu farfurioara pana cand gemul e "legat".
    * cel mai simplu se verifica cu un termometru cand e gata gemul: cand ajunge la 103C il luati de pe foc.
  7. Puneti gemul de capsuni fierbinte in borcanul sterilizat, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacul. Intoarceti borcanul cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanul inca fierbinte sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  8. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...