Jumatati de pui la cuptor

Retete cu carne de pui Retete fara gluten Retete la cuptor

Reteta Jumatati de pui la cuptor

Jumatatile rumene de pui au intrat de ceva vreme in meniul nostru saptamanal. Doar variez usor condimentarea, dar baza marinatei ramane aceeasi. Am pregatit asa si pui de casa (pui, nu gaini!) si au iesit minunati! Ca la rotiserie!

Ingrediente

1 pui intreg (cca 1.5 kg)
30-50 gr unt

Marinata

2 ardei kapia copti (pot fi din congelator sau la borcan)
3 catei mari de usturoi
3 linguri ulei masline
1 lingurita rasa oregano uscat
1 lingurita rasa chimion macinat (sau 1/2 lingurita boia afumata; sau 1 lingurita garam masala)
1 lingurita rasa boia dulce
1 lingurita otet de sherry (sau otet de orez)
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Puiul se taie in doua bucati astfel: prima data cu o foarfeca se taie de-a lungul sirei spinarii, de ambele parti. Practic decupati sira spinarii. Apoi intoarceti puiul si taiati tot cu foarfeca chiar pe mijlocul pieptului. Daca puiul e de casa, indepartati si ghearele si gatul (le puteti folosi la supa impreuna cu sira spinarii).
  2. Se usca bine cu servetele puiul. Se introduc cubulete de unt rece peste tot pe sub pielea de pe piept. Se presara puiul peste tot cu sare si apoi se rasneste piper negru
  3. In blender/robot se mixeaza ingredientele pentru marinata pana aveti o pasta fina. Adaugati si 2 linguri de suc de pe ardeii copti (daca nu ati retinut sucul, adaugati apa).
  4. Se toarna marinata peste pui si se maseaza bine peste tot, inclusiv sub aripioare, pulpe... Se acopera cu folie si daca aveti timp se la la frigider macar 4 ore sau peste noapte. Daca nu, se poate prepara si imediat.
  5. Se scot bucatile de pui din marinata, se scurg usor si se aseaza intr-o tava termorezistenta (puteti folosi o tigaie de aprox 28 cm sau un vas Yena care cuprinde bucatile de pui) cu pielea in sus. Se toarna 2 linguri de apa pe fundul vasului. Se mai rasneste putin piper negru peste ei.
  6. Se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180C. Se lasa 1 ora si 15 minute (pentru puiul cumparat sau 1 ora si jumatate pentru cel de casa). La fiecare jumatate de ora se ung peste tot cu sucul lasat in tava (practic ii veti unge de doua ori).
  7. Se scot jumatatile de pui pe platoul de servire si se mai ung inca o data cu sucul din tava, astfel vor deveni luciosi si apetisanti, ca puii de rotiserie.

Puiul marinat in tava

Puiul marinat in tava

Aproape gata!!!

Aproape gata!!!

Comentarii (4)

 

Mihai  acum un an - 2 Iulie 2023 19:56  

"Se toarna 2 linguri de apa pe fundul vasului." Mi s-au ars...n-am avut ce sa ung :(
 

Ioana  acum un an - 3 Iulie 2023 10:52  

Alta a fost problema, nu cantitatea mica de apa adaugata. Daca adaugi multa apa in tava vei "inabusi" friptura, nu o vei coace. Eu adaug putina apa doar sa fie acolo pana cand carnea lasa sucurile si grasimea proprie... cam dupa 20 minute ar trebui sa inceapa sa se adune.

Problema ar putea fi tava mult prea mare, in acest caz grasimea se intinde in strat subtire si se va arde vasul (dar nu puiul).

Chiar daca nu ai grasime de uns in tava, dupa primele 20-30 minute, poti folosi ulei ca sa ungi puiul.
Puiul nu se va arde la 180C chiar daca nu pui apa deloc in tava.
 

Cristea Ioan  acum un an - 9 Octombrie 2023 20:24  

pot fierbe mai intai puiul pentru supa si apoi sa-l bag la cuptor?
 

Ioana  acum un an - 10 Octombrie 2023 10:58  

Nu am incercat niciodata sa fac friptura la cuptor cu pui fiert. Carnea din supa doar o rumenesc rapid in tigaie cu putin usturoi, boia si piper, cat sa aiba o "fata" frumoasa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...