Pui umplut cu orez

Retete cu orez Retete cu carne de pui Retete ieftine

Reteta Pui umplut cu orez

De impartit cu familia!

Tema zilei sunt retetele cu care ii atrageti pe toti la masa, retete care au devenit emblema voastra, retete care sunteti rugati tot timpul sa le faceti. Pot fi retete de weekend sau retete mai speciale, de sarbatoare. Pot fi retete cu ingrediente simple, dar prezentate in mod deosebit. Costy de pe bonduelle.ro va propune reteta familiei lui, o delicioasa placinta cu pui si si ciuperci, acompaniata de un sos de merisoare. Eu m-am inspirat din ingredientele simple din aceasta placinta (pui, ciuperci, ficatei) si va propun o reinterpretare de duminica a reconfortantului pilaf cu pui.

Care este reteta familie voastre? Care este "magnetul" care va aduna in jurul mesei?

Ingrediente

1 pui pentru grill (1.8 kg avea al meu)

Umplutura

1 cana orez cu bob lung (Uncle Bens cu bob lung am folosit)
750 ml supa de pui
1 ceapa medie
1 morcov mic
1/2 ardei gras rosu
250 gr ciuperci champignon
50 ml vin alb sec
4 ficatei de pui
2 fire cimbrisor
patrunjel
2 linguri muguri de pin sau migdale usor prajite (optional)
4 linguri ulei
1 lingura unt

Pentru uns

sare, pipe
3 linguri ulei
1 lingurita miere
1 lingurita otet de orez
1 varf cutit turmeric (sau boia dulce)
1 priza scortisoara

Portii: 4

  1. Se incepe cu dezosarea puiului. Se scot oasele pieptului si spatelui. Oasele de pe pulpe si aripi nu le-am scos. Pentru a dezosa puiul aveti nevoie de un cutit si o foarfeca. Cu cutitul indepartati osul de pe carne, iar cu foarfeca va ajutati cand trebuie sa taiati oase sau cartilaje. Nu este un proces foarte greu, dar aveti nevoie de rabdare ca sa indepartati oasele frumos, fara sa faceti gauri in piele. Puiul curatat il spalati, il uscati cu servetele si-l lasati la temperatura camerei pana pregatiti umplutura.
  2. Se toaca marunt ceapa, se da morcovul pe razatoare si se taie ardeiul cubulete mici. Se sterg ciupercile cu servetel umed, se indeparteaza piciorusele si se taie cubulete.
  3. Se incing 3 linguri ulei si se calesc ceapa, morcovul si ardeiul pana se inmoaie foarte bine ceapa (cca 10 minute). Se adauga ciupercile si se soteaza la foc mai mare pana se inmaoie (cca 2-3 minute). Se stinge totul cu vinul alb si se fierbe pana se evapora. Se condimenteaza cu sare si piper negru. Se scot legumele intr-un vas.
  4. In aceeasi tigaie, incingeti inca o lingura de ulei si una de unt si sotati ficateii pe ambele parti pana se rumenesc usor (cca 2 minute / parte; nu trebuie sa fie facuti de tot). Se toaca marunt ficateii (fie cu cutitul, fie ii zdrobiti cu furculita) si ii adaugati peste legume. Adaugati frunzele de cimbrisor si cat patrunjel tocat doriti. Daca doriti adaugati pinoli sau migdalele. Mai adaugati putina sare si piper.
  5. Se spala orezul in mai multe ape reci pana apa ramane curata pe el.
  6. Puneti orezul la fiert in supa de pui fierbinte  (eu am pus 500 ml supa de pui de la congelator care era foarte concentrata si am completat cu 1 cana de apa). Se fierbe doar jumatate din timpul indicat pe pachet (pe pachetul meu era specificat 20 minute si am fiert 10 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca). Se scurge orezul (retineti supa) si se trece sub jet de apa rece sa se opreasca fierberea.
  7. Se pune orezul peste umplutura si se amesteca usor. Se mai adauga sare pentru orez.
  8. Se coase puiul in zona de la gat. Se umple puiul cu umplutura. Umpleti-l bine, apasati cu mana sa intre umplutura peste tot. Lasati doar putin spatiu, fiindca orezul se va mai umfla doar un pic. Tineti puiul ridicat de picioare si turnati 50 ml supa (din cea in care ati fiert orezul) peste umplutura. Coaseti puiul si in zona prin care l-ati umplut.
  9. Condimentati puiul cu sare si piper. Amestecati uleiul cu turmeric si ungeti puiul peste tot.
  10. Dati puiul la cuptor, la 180C pana e rumen si bine copt (cca 1 ora si 15 minute). Dupa 45 minute la cuptor, adaugati mierea, otetul si scortisoara in uleiul cu turmeric ramas si ungeti puiul deasupra. Puteti unge puiul cu acest amestec de cate ori e nevoie pana e gata.
  11. Cand e gata, scoateti puiul si acoperiti-l cu folie de aluminiu. Lasati-l sa stea macar 15 minute. Taiati apoi puiul in doua pe lungime si apoi in doua pe latime. Serviti imediat.

 

Puiul dezosat

Puiul dezosat

Legumele calite stinse cu vin

Legumele calite stinse cu vin

Adaugam ficateii si verdeata

Adaugam ficateii si verdeata

Adaugam orezul

Adaugam orezul

Umplem puiul

Umplem puiul

Puiul cusut in tava

Puiul cusut in tava

Puiul copt

Puiul copt

Puiul taiat in patru

Puiul taiat in patru

Comentarii (7)

 

Simona  acum 10 ani - 17 Martie 2014 23:43  

Arata senzational, sa va fie de bine !
La noi, "magnetul" e varza a la Cluj si salata de boeuf. Am o banuiala ca in curând va fi puiul asta... ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 18 Martie 2014 10:08  

si eu am abonament la salata de boeuf cand merg acasa :) ce buna poate fi!
 

Geo  acum 10 ani - 28 Iunie 2014 12:56  

Buna, Ioana!
Vreau sa fac reteta asta de 100 de ani, dar ma panichez la partea de dezosare si coasere. Daca cu dezosarea m-am mai lamurit, la partea cu cusutu' am cateva "zecimale" dupa rezultatul final: pot sa il prind cu scobitori? Tine? Sau daca il cos cu ata... cand o scot.. ? :-s

Multumesc frumos!
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Iunie 2014 14:44  

il poti ""coase" si cu scobitori. ata sau scobitorile se scot doar la final.
 

mario   acum 10 ani - 9 Octombrie 2014 21:39  

pare foarte bun sper sa ami iasa si mie ;)
 

Tatiana   acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 00:32  

Am sa incerc si eu reteta, suna bine.
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 09:44  

da, este si buna si arata spectaculos pe masa. spor!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...