Lasagna cu dovleac, rosii cherry si salvie
Retete cu branza Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene
Cand am facut prima oara aceasta lasagna am fost convinsa ca va fi un dezastru. Dupa ce am construit straturile si am turnat apa arata cu totul neapetisanta si neconvingatoare. Chiar si cand am facut-o a doua oara, nu m-am putut abtine si am avut acest sentiment. Dar cum era deja in tava, am zis ca nu mai am mare lucru de pierdut, hai sa vedem ce iese. A iesit o lasagna de vis, la fel de buna ca si cea cu carne, la fel de aspectuoasa, dar mult mai rapida. Ixta Belfrage este autoarea acestei retete la care nu a fost necesar sa schimb/adaptez aproape nimic. Ingredientele si cantitatile sunt cele din reteta originala (doar am multiplicat reteta cu 50% fiindca e ATAT de buna si am vrut 8 portii mari in loc de 6). Singurul lucru modificat e mixarea salviei in parmezan, o tehnica pe care o folosesc de multa vreme, ca sa se simta aroma salviei peste tot, in mod placut. In reteta era indicat sa se toace salvia si sa se amestece cu dovleacul, dar mi s-a parut ca zonele unde erau bucatile de salvie au iesit prea aromate si in rest nu se simtea deloc. Puteti incerca ambele variante si decideti care va place. In plus, am rupt foile de deasupra ca sa se aseze mai bine in tava si sa se coaca uniform. A iesit "creata" si mi-a placut efectul.
Lasagna aceasta va fi pe repeat tot sezonul de dovleac.
Ingrediente
500 gr foi de lasagna
600 ml apa (sau supa de pui)
2 linguri ulei de masline
5 frunze de salvie
Umplutura
800 gr dovleac placintar (cantarit dupa curatare)
600 gr rosii cherry
6 catei usturoi
50 gr pasta de rosii (1 lingura cu varf)
6 linguri ulei de masline
4 lingurite sare (am folosit sare roz de Himalaya care nu e asa sarata)
Sos de branza
300 gr smantana dulce pentru gatit (20%)
120 gr parmezan (Parmigiano Reggiano)
7 frunze salvie (aprox. 5 gr)
1/2 lingurita nucsoara macinata
25 rasnite piper negru
Portii: 8
Calorii: 3672 cal in total
- Dovleacul se curata de coaja si seminte si se taie felii subtiri (ca si cartofii pentru chipsuri; am folosit o razatoare de acest tip). Se pun intr-un bol incapator.
- Se adauga rosiile taiate in 2 sau 4 (in fuinctie de marime), pasta de rosii, cateii de usturoi striviti, uleiul de masline si sarea. Se amesteca cu mana pana ingredientele sunt distribuite uniform.
- Parmezanul se pune intr-un robot impreuna cu salvia si se mixeaza la viteza mare pana e maruntit (ca dat pe razatoare sa arate). Daca nu aveti un robot puternic care sa macine parmezanul, il puteti da pe razatoare si apoi il mixati in robot impreuna cu salvia.
- Adaugati smantana, piperul negru si nucsoara si omogenizati. Retineti separat 100 gr de sos.
- Folositi o tava de aprox 40 x 25 cm, cu pereti drepti. Asezati un strat de foi de lasagna (uscate, nu trebuie prefierte). Daca nu incap perfect in tava, rupeti bucati de foi si completati golurile, important e sa acoperiti fundul tavii.
- Puneti 1/3 din dovleac in strat egal peste foi. Distribuiti rosiile pe toata suprafata. Picurati 1/3 sos de branza peste dovleac.
- Continuati iar cu un strat compact de foi de lasagna, 1/2 din dovleac si apoi 1/2 din sosul de branza. Repetati iar, sa mai construiti un strat in acest fel, turnand si sucul din vasul cu dovleac.
Veti avea pana acum 3 straturi de foi si 3 de dovleac cu sos. - Ultimul strat va fi de foi. Le asezati sa acopere suprafata si apoi le apasati cu mana astfel incat straturile sa se aseze bine in tava. Foile de deasupra se vor rupe cand le apasati, dar e ok asa, se vor gati mai usor. Chiar le puteti ajuta putin rupandu-le intentionat in bucati mari.
* nu trebuie sa folositi toate foile de lasagna, doar cate sunt necesare sa faceti straturile; din 500 gr mie mi-au ramas 2 foi; au intrat cate 6 pe strat - Turnati apa peste foi (peste, nu pe marginea tavii, vrem sa se umezeasca si foile de deasupra fiindca apa nu va acoperi tot continutul tavii). Apasati iar cu mana sa fiti sigur ca straturile se compacteaza.
- Acoperiti strans vasul cu folie de aluminiu, ca sa nu iasa abur.
- Dati tava la 240C timp de 50 minute.
* verificati foile de lasagna de deasupra sa fie facute; daca nu sunt, puneti cateva linguri de apa pe toata suprafata lasagnei, puneti folia la loc si mai dati la cuptor 10 minute. - Scoateti tava, turnati sosul de branza retinut (celle 100 gr) si cu dosul lingurii il nivelati. Mai dati lasagna la cuptor 5-10 minute, pana e rumena deasupra.
- In 2 linguri de ulei de masline prajiti frunzele de salvie ramase, rupte bucati. Cand scoateti lasagna din cuptor o stropiti cu uleiul aromat si o decorati cu frunze de salvie. Lasati sa se racoreasca 30-60 minute inainte de a o servi, se va taia mai frumos. E buna si a doua zi, reincalzita (se va felia si mai bine; la 180C timp de 10 minute sau in cuptorul cu microunde).
Lasagna in tava