Midii in sos de rosii si feta
Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple
In meniurile grecesti, acest preparat se gaseste la sectiunea Aperitive, sub denumirea de Midia Saganaki. A fost mancarea noastra preferata in concediul petrecut in Lefkada. Am comandat-o in trei seri consecutive la taverna Dimitris din Geni (de departe cea ma buna taverna la care am mancat pe insula, o recomand din toata inima). La fel cum recomand si acest preparat care va aduce aromele insulei in casa voastra.
Ingrediente
1 kg midii (o plasa)
50 ml vin alb sec
1/2 ceapa
1 ardei iute verde (sau fulgi de chili; optional)
250 ml sos de rosii in stil grecesc
80 gr feta de oaie si capra
1 lingurita oregano uscat
3 linguri ulei de masline extravirgin
- Se curata bine midiile si se scot mustatile. Midiile deschise sau sparte se arunca. Se lasa 10 minute la scurs intr-o strecuratoare.
- Intr-o tigaie larga (care are si capac) se incinge 1 lingura de ulei impreuna cu vinul. Cand fierbe se adauga midiile curatate. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba inabusit cca 5 minute. Scuturati de cateva ori tigaia in acest timp sau, daca nu o puteti scutura, ridicati capacul si amestecati in midii. Dupa acest timp, midiile ar trebui sa fie deschise si pe fundul tigaii sa se vada lichidul lasat de midii.
- Scoateti midiile din tigaie cu o paleta cu gauri. Lasati lichidul ramas in tigaie sa fiarba la foc mic pana faceti urmatorul pas.
- Curatati jumatate de midii, restul le lasati in cochilie. Aruncati midiile care nu s-au deschis.
- Intr-o tigaie incingeti restul de 2 linguri ulei si caliti ceapa si ardeiul iute tocate marunt pana se inmoaie bine.
- Adaugati lichidul redus de pe midii si sosul de rosii. Aduceti la fierbere. Adaugati oregano si feta sfaramata si fierbeti 1 minut.
- Adaugati midiile (si cele curatate si cele cu cochilie) si amestecati usor. Stingeti focul.
- Serviti cu paine taraneasca.
Midiile inabusite
Lichidul de pe midii se reduce
Pregatim sosul de rosii
Midiile in sos de rosii