Midii marinate

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania

Aceasta reteta face parte din colectia mea de tapas. Si ca sa vedeti cat noroc pe capul meu, de data asta le-am pregatit cu ulei de masline din Spania (multumesc Monika, uleiul tau a venit la fix!), asa ca m-am apropiat cat se poate de original. Au iesit bune, bune si sosuletul este demential. Dar asta se vede si in poza, nu?

Ingrediente

1.5 kg midii
120 ml vin alb sec (sau sherry sec)
50 ml ulei masline
4 catei usturoi
3 foi dafin
2 fire cimbru
1 fir mic rozmarin
1/2 lingurita boia dulce
3 linguri otet de vin alb
1/2 lime (optional)

  1. Se curata midiile: se pun intr-un vas cu apa rece. Alaturi se pune alt vas cu apa rece. Se ia fiecare midie si se curata de "mustati" tragand de ele in partea opusa balamalei cochiliei. Se curata cochilia frecand-o energic cu un buretel de sarma sub jet de apa. Depunerile calcaroase se curata cu lama unui cutit (unele vor merge jos, altele nu, curatati cat se poate). Se pune midia curatata in vasul cu apa curata. Atentie, daca midia e deschisa se arunca.
    Cand toate midiile sunt curatate se mai clatesc in cateva ape. Se scurg bine de apa chiar inainte de a le gati.
  2. Se pune vinul intr-o tigaie larga. Se aduce la fierbere. Se pun midiile in vin si se acopera cu un capac. Se lasa la fiert 5 minute (la jumatatea timpului de fierbere se amesteca in ele). Cand midiile sunt deschise se scot cu o paleta intr-un vas. Se lasa sa se racoreasca, apoi se scoate carnea din ele (doar din cele deschise; cele care nu s-au deschis la fierbere se arunca).
    * am obtinut 250 gr carne de midii
  3. In tigaia in care ati fiert midiile a ramas o supa. Fierbeti-o timp de 10 minute, pana scade bine.
  4. Intr-un vas mic se pun uleiul, foile de dafin si usturoiul taiat felii. Se incalzeste usor, la foc mic, astfel incat uleiul doar sa boloboroseasca usor. Se fierbe asa timp de 10 minute (usturoiul nu trebuie sa se rumeneasca) astfel incat uleiul sa se aromatizeze.
  5. Se ia vasul de pe foc, se adauga frunzele de rozmarin, cimbrul, boiaua (eu pun mare parte boia dulce si un pic de boia iute) si 10 linguri din supa de pe midii (cea de la pasul 3). Se amesteca bine.
    * restul de supa de midii se poate congela ca sa o folositi la supe de peste, sosuri pentru peste, paella etc.
  6. Se toarna otetul si se amesteca iar (sosul se va ingrosa un pic). Se gusta sosul si se mai adauga otet dupa gust (eu am mai pus sucul de la 1/2 lime fiindca nu agreez otetul in cantitati mari). Se lasa marinata sa se racoreasca.
  7. Se toarna marinata peste midii. Se pun intr-un borcan si se pun la frigider pentru 1-2 zile.
  8. Se sevesc cu paine taraneasca (sau prajita), alaturi de ardei copti, masline si o salata proaspata.

Midii inabusite

Midii

Aromam uleiul

Marinata

Turnam marinata peste midii

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...