Orez cu midii

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu peste si fructe de mare

Reteta inspirata de concediul petrecut in Lefkada anul trecut, insa preparata in stilul meu. De neinlocuit este sosul de rosii super aromat care da tonul intregii mancari. Iar eu mi-am pus amprenta prin folosirea tarhonului care este mai mult decat potrivit in aceasta combinatie, este ge-ni-a-li-sim. Grecii foloseau doar marar.

Ingrediente

1 kg midii
200 gr orez cu bob lung (Uncle Bens cu bob lung am folosit)
200 ml sos de rosii in stil grecesc
1 ceapa
80 ml vin alb sec
2 fire tarhon
1 fir marar
3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 3-4

  1. Orezul se spala in mai multe ape, pana apa ramane curata pe el. Acoperiti-l apoi cu apa rece si lasati-l sa stea pana curatati midiile.
  2. Se curata bine midiile si se scot mustatile. Midiile deschise sau sparte se arunca. Se lasa 10 minute la scurs intr-o strecuratoare.
  3. Intr-o tigaie larga (care are si capac) adauga vinul si 50 ml apa. Cand fierbe se adauga midiile curatate. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba inabusit cca 5 minute. Scuturati de cateva ori tigaia in acest timp sau, daca nu o puteti scutura, ridicati capacul si amestecati in midii. Dupa acest timp, midiile ar trebui sa fie deschise si pe fundul tigaii sa se vada lichidul lasat de midii.
  4. Scoateti midiile din tigaie cu o paleta cu gauri.
  5. Lichidul ramas in tigaie strecurati-l si puneti-l intr-o cana gradata (am avut 200 ml suc de pe midii). Completati cu apa, cat sa obtineti 300 ml lichid. Adaugati sosul de rosii si amestecati.
  6. Scoateti midiile din cochilie, lasand cateva intregi pentru decor. Aruncati midiile care nu s-au deschis.
  7. Intr-o tigaie incingeti uleiul si caliti ceapa tocata pana se inmoaie foarte bine. Adaugati lichidul din cana gradata si aduceti la fierbere. Fierbeti cu capac 5 minute.
  8. Adaugati orezul, sare dupa gust si putin piper si scuturati tigaia sa se aseze egal. Puneti capacul si fierbeti 5 minute la foc mediu spre mic. Luati capacul, acoperiti tigaia cu un prosop si apoi puneti capacul la loc. Stingeti focul. Lasati orezul sa se faca in abur timp de 20 minute, fara sa ridicati capacul. Verificati sa fie facut orezul si gustati-l de sare.
  9. Adaugati midiile curatate peste orez si sare daca mai doriti. Adaugati verdeturile tocate. Amestecati usor.
  10. Serviti imediat cu cochiliile pastrate deasupra.

Adaugam orezul

Orezul se face in abur

Orezul e fiert

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...