Oua in sos de rosii si chorizo

Retete arabesti Retete de mancaruri cu carne Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou

Reteta Oua in sos de rosii si chorizo

Shakshouka, o mancare nord-africana, care se crede ca provine din Imperiul Otoman, are acum influente spaniole (chorizo) si turcesti (iaurtul surpriza de dedesubt). Dintre excesele mele din concediul recent din Turcia, iaurtul e in top, veti vedea ca m-am obisnuit sa-l folosesc in tot felul de combinatii interesante. Aproape de tot ar veni menta si cafeaua turceasca.

Turcii au o reteta similara cu shakshouka, se numeste menemen, era servita la micul dejun. Diferenta e ca ouale sunt amestecate ca la papara in sosul de rosii.

Ingrediente

1 kg rosii bine coapte
1 ceapa
2 catei usturoi mari
100 gr chorizo picant (sau carnati unguresti picanti cu paprika)
1 lingurita boia afumata
2 lingurite ras el hanout
2 linguri ulei
3-6 oua
iaurt grecesc
patrunjel
sare

Portii: 3-5

  1. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare pana ramaneti in mana doar cu coaja.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (cca 26 cm). Se adauga ceapa si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga chorizo (taiat felii subtiri) si se caleste totul inca 2-3 minute, cat sa-si lasa carnatii grasimea. Se adauga usturoiul si se caleste inca 30 secunde.
  3. Se adauga boiaua afumata, ras el hanout, rosiile si sare. Se aduce la fierbere. Se da focul la mediu spre mic si se fierbe cam 25 minute, pana sosul scade si grasimea se aduna pe margini. Nu lasati sosul sa scada prea mult, sa devina uscat. La final, gustati sosul de sare. In acest moment va puteti opri si continuati cu pasul urmator doar cand doriti sa serviti mancarea. Sosul se poate pastra si la frigider mai mult timp. Inainte de a continua cu pasul urmator, doar reincalziti sosul.
  4. Socotiti 1 sau 2 oua de persoana. Spargeti ouale in sos. Puneti capacul pe tigaie si lasati sa fiarba timp de aprox 5 minute (pentru oua moi, doar cu albusul facut) si 7 minute (pentru oua mai tari).
  5. Servire: puneti in fiecare farfurie cate o lingura cu varf de iaurt grecesc si intindeti-l cu dosul lingurii pe fundul farfuriei. Presarati patrunjel tocat. Puneti deasupra lui cat sos doriti (aveti grija sa luati si carnati) si deasupra asezati 1 sau 2 oua. Presarati iar cu patrunjel tocat. Se serveste cu paine prajita.

Ceapa calita cu chorizo si usturoi

Ceapa calita cu chorizo si usturoi

Sosul de rosii e gata

Sosul de rosii e gata

Ouale fierb in sos

Ouale fierb in sos

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Vali  acum 10 ani - 30 Iulie 2014 11:38  

Am facut cu carnaciori...buuun rau, o trec pe lista de retete favorite:)
 

Ioana  acum 10 ani - 30 Iulie 2014 14:14  

harnicuta tare, Olga. sunt tare curioasa cum ti-a iesit ras el hanout, dar daca e ca un curry usor, floral si citric atunci e aproape de ce am eu. si chiar daca nu, daca iti place combinatia e in regula.
 

Olga  acum 10 ani - 30 Iulie 2014 16:33  

Am avut rosii ramase de la sosul de rosii, am avut chorizo (pe care l-am descoperit la cartofii cu chorizo si ochiuri), ras el hanout ,(l-am preparat cum mi-ai recomandat)de la supa de dovleac, asa cum am zis, cred ca a fost prima data cand am avut toate ingredientele la indemana- totul a fost in flow.
Acum am in cuptor placinta cu mere (ma tenta de foarte mult timp, dar mi-a fost frica de aluat.).

Am mai spus, ma repet, dar pentru mine esti o binecuvantare.
Iti sunt profund recunoscatoare si iti doresc sa calatoresti in toata lumea, sa descoperi minunatii si sa ti se implineasca toata dorintele.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 10 ani - 30 Iulie 2014 16:43  

merci! sa te inscrii si la borcanelul de pul biber, o sa-l folosesc in cateva retete turcesti.

o sa-mi dai feedback si la placinta cand e gata, nu-i asa?
 

valentina  acum 10 ani - 31 Iulie 2014 15:15  



Esti o minune cred ca este ffffffffffffffff buna reteta nu stiu de unde le scoti
te pup
 

luiza  acum 9 ani - 9 Ianuarie 2015 11:21  

Am vazut reteta la Nigella Lawson, ea ii spunea "Oua in purgatoriu ..." E incredibil de gustoasa reteta!
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Ianuarie 2015 11:49  

simpatic numele si potrivit.
 

Alex  acum 9 ani - 9 Ianuarie 2015 20:07  

Imi pare rau ,dar chorizo este facut din carne de porc ...
Intradevar este un preparat din nord ul Africii , respectiv Tunisia,Maroc...iar ingredientele traditionale de baza sunt rosiile,usturoiul,patrunjelul,vinetele,oua,ardei copt...
Acest preparat se serveste cu pita facuta in casa...

Mesajul meu nu este o critica la adresa acestei retete , ci doar un ajutor din experienta mea pentru cei care doresc o informare in plus..
 

giulia  acum 8 ani - 22 Ianuarie 2016 01:10  

ma intreb cum a iesit oul ca si posat,cand il voi sparge va lua forma ochiului,se va intinde
explicati'mi va rog tactica ,oricat ma gandesc ,nu imi dau seama :))
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Ianuarie 2016 07:35  

Poti face niste indentatii cu dosul lingurii in sos si spargi acolo oul. In plus, daca ouale sunt ffff proaspete nu se intind cand le spargi ci stau adunate.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...