Oua posate cu iaurt

Retete cu iaurt Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete turcesti

Reteta Oua posate cu iaurt

Çilbir pentru micul dejun. Am divagat un pic de la reteta originala care nu contine acel pesto. Mai degraba verdeturile si usturoiul se adauga in iaurt, dar asa, aspectul e mai rafinat si gustul verdeturilor se evidentiaza mai bine, plus ca puteti sa-l dozati cum doriti. Pesto-ul l-am facut cu ingrediente specifice bucatariei turcesti: patrunjel, menta si migdale astfel incat mancarea sa ramana 100% turceasca.

Cei care inca nu v-ati inscris la borcanelul cu pul biber mai aveti 1 zi! Acum aveti macar o idee despre cum se foloseste.

Ingrediente

Iaurt

300 gr iaurt grecesc
putina sare

Pesto de patrunjel

1/4 legatura patrunjel
3-4 frunze menta
1 lingura migdale decojite
1 catel usturoi
1 lingura suc de lamaie
ulei de masline
sare, piper negru

Ulei aromat

2 linguri ulei
1 lingurita unt
1 lingurita pul biber (sau amestec de fulgi de chili si boia dulce) 
1 varf lingurita chimion (cumin)

Oua posate

2-4 oua
1 lingurita otet
sare

Portii: 2

  1. Amestecati iaurtul cu 1 lingura de apa si putina sare.
  2. Puneti ingredientele pentru pesto in robot mic si mixati pana se maruntesc bine. Adaugati incet ulei de masline in timp ce mixati, pana obtineti o pasta (cam 7-10 linguri ulei veti avea nevoie). Gustati pesto-ul de sare si suc de lamaie (eu am mai stors cam 1 lingurita fata de ce am pus in robot).
  3. Puneti ingredientele pentru uleiul aromat intr-o craticioara si puneti pe foc mic pana se topeste. Lasati inca 1 minut pe foc.
    * toate 3 componentele de mai sus se pot prepara in avans si se pastreaza la frigider; uleiul aromat va trebui doar reincalzit inainte de servire
  4. Impartiti iaurtul in doua farfurii si nivelati-l cu dosul unei linguri pe fund. In centru turnati cam 1 lingurita de pesto.
    * pestoul e mai mult decat e nevoie pentru 2 portii, dar se poate pastra la frigider pentru alte portii sau se poate servi langa un gratar de vita
  5. Ouale posate se prepara astfel: se pune apa, putina sare si 1 lingurita otet intr-o oala; se aduce la fierbere; cand fierbe se trage oala de pe foc; se sparge un ou intr-o cescuta de cafea; se da usor drumul oului in apa, introducand usor cescuta in apa; cu o lingura se aduna albusul in jurul galbenusului si apoi se misca usor oul prin apa; se lasa sa fiarba cca 3 minute; se scoate cu o paleta cu gauri si se depune peste pesto; se repeta cu toate ouale, avand grija sa reinfierbantati apa inainte de fiecare ou.
  6. Turnati ulei aromat peste ou si iaurt. Serviti imediat, obligatoriu cu paine prajita.

Iaurt, pesto si ulei aromat

Iaurt, pesto si ulei aromat

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Cristina  acum 10 ani - 5 August 2014 09:12  

F.interesanta reteta, musai sa o fac. Mie imi place pesto la nebunie si-l fac cu tot felul de alune, migdale , nuci, fistic si servit chiar simplu cu paine prajita e o nebunie. Merci pt.reteta, e super.
 

Ioana  acum 10 ani - 5 August 2014 09:37  

Maria,
iaurt Olympus 10%.
chimion gasesti la magazinele naturiste (seminte, trebuie sa le macini tu), sau la magazinele/fast foodurile turcesti (in bucuresti probabil sunt mai multe). sau online gasesti, de exemplu aici [link]
 

Ioana  acum 10 ani - 5 August 2014 09:47  

exact Cristina, pesto este un mijloc atat de placut si sanatos de a consuma verdeturi si alune... sunt sigura ca o sa-ti placa si in combinatia asta.
 

Maria  acum 10 ani - 5 August 2014 16:38  

Multumesc!
 

Hyrra M.  acum 10 ani - 11 August 2014 19:37  

Reteta specifica bucatariei turcesti : 300 gr. iaurt grecesc ! Se intoarce sultanul in mormant.
 

Ioana  acum 10 ani - 12 August 2014 07:53  

cred ca sultanul ar intelege ca in romania am de ales doar intre iaurt romanesc sau cel grecesc. cel grecesc are consistenta mai potrivita pentru aceasta mancare. cand se va vinde iaurt turcesc in romania voi fi prima care-l cumpara, ca mi-a placut mult. pana atunci imi fac iaurtul in casa (cu cultura din iaurtul grecesc).
 

olga  acum 9 ani - 22 Iulie 2015 13:11  

Delicios preparat! Nu m-a deranjat deloc iaurtul grecesc, dar oare se supara sultanul daca am mancat doua ochiuri la o masa? :p

 

Ioana  acum 9 ani - 22 Iulie 2015 18:37  

cred ca sultanul ar fi mandru :)
 

Mari Ana  acum 9 ani - 3 Octombrie 2015 10:02  

Perfect pentru micul dejun. Combinatia e delicioasa. Cu oua de prepelita, deh. :)))
Sa ai un weekend cu soare, Ioana!
 

Ioana  acum 9 ani - 3 Octombrie 2015 20:30  

merci Mari Ana! duminica placuta si voua!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...