Oua in sos de rosii si chorizo

Retete arabesti Retete de mancaruri cu carne Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou

Shakshouka, o mancare nord-africana, care se crede ca provine din Imperiul Otoman, are acum influente spaniole (chorizo) si turcesti (iaurtul surpriza de dedesubt). Dintre excesele mele din concediul recent din Turcia, iaurtul e in top, veti vedea ca m-am obisnuit sa-l folosesc in tot felul de combinatii interesante. Aproape de tot ar veni menta si cafeaua turceasca.

Turcii au o reteta similara cu shakshouka, se numeste menemen, era servita la micul dejun. Diferenta e ca ouale sunt amestecate ca la papara in sosul de rosii.

Ingrediente

1 kg rosii bine coapte
1 ceapa
2 catei usturoi mari
100 gr chorizo picant (sau carnati unguresti picanti cu paprika)
1 lingurita boia afumata
2 lingurite ras el hanout
2 linguri ulei
3-6 oua
iaurt grecesc
patrunjel
sare

Portii: 3-5

  1. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare pana ramaneti in mana doar cu coaja.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (cca 26 cm). Se adauga ceapa si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga chorizo (taiat felii subtiri) si se caleste totul inca 2-3 minute, cat sa-si lasa carnatii grasimea. Se adauga usturoiul si se caleste inca 30 secunde.
  3. Se adauga boiaua afumata, ras el hanout, rosiile si sare. Se aduce la fierbere. Se da focul la mediu spre mic si se fierbe cam 25 minute, pana sosul scade si grasimea se aduna pe margini. Nu lasati sosul sa scada prea mult, sa devina uscat. La final, gustati sosul de sare. In acest moment va puteti opri si continuati cu pasul urmator doar cand doriti sa serviti mancarea. Sosul se poate pastra si la frigider mai mult timp. Inainte de a continua cu pasul urmator, doar reincalziti sosul.
  4. Socotiti 1 sau 2 oua de persoana. Spargeti ouale in sos. Puneti capacul pe tigaie si lasati sa fiarba timp de aprox 5 minute (pentru oua moi, doar cu albusul facut) si 7 minute (pentru oua mai tari).
  5. Servire: puneti in fiecare farfurie cate o lingura cu varf de iaurt grecesc si intindeti-l cu dosul lingurii pe fundul farfuriei. Presarati patrunjel tocat. Puneti deasupra lui cat sos doriti (aveti grija sa luati si carnati) si deasupra asezati 1 sau 2 oua. Presarati iar cu patrunjel tocat. Se serveste cu paine prajita.

Ceapa calita cu chorizo si usturoi

Sosul de rosii e gata

Ouale fierb in sos

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...