Oua posate cu iaurt
Retete cu iaurt Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete turcesti
Çilbir pentru micul dejun. Am divagat un pic de la reteta originala care nu contine acel pesto. Mai degraba verdeturile si usturoiul se adauga in iaurt, dar asa, aspectul e mai rafinat si gustul verdeturilor se evidentiaza mai bine, plus ca puteti sa-l dozati cum doriti. Pesto-ul l-am facut cu ingrediente specifice bucatariei turcesti: patrunjel, menta si migdale astfel incat mancarea sa ramana 100% turceasca.
Cei care inca nu v-ati inscris la borcanelul cu pul biber mai aveti 1 zi! Acum aveti macar o idee despre cum se foloseste.
Ingrediente
Iaurt
300 gr iaurt grecesc
putina sare
Pesto de patrunjel
1/4 legatura patrunjel
3-4 frunze menta
1 lingura migdale decojite
1 catel usturoi
1 lingura suc de lamaie
ulei de masline
sare, piper negru
Ulei aromat
2 linguri ulei
1 lingurita unt
1 lingurita pul biber (sau amestec de fulgi de chili si boia dulce)
1 varf lingurita chimion (cumin)
Oua posate
2-4 oua
1 lingurita otet
sare
Portii: 2
- Amestecati iaurtul cu 1 lingura de apa si putina sare.
- Puneti ingredientele pentru pesto in robot mic si mixati pana se maruntesc bine. Adaugati incet ulei de masline in timp ce mixati, pana obtineti o pasta (cam 7-10 linguri ulei veti avea nevoie). Gustati pesto-ul de sare si suc de lamaie (eu am mai stors cam 1 lingurita fata de ce am pus in robot).
- Puneti ingredientele pentru uleiul aromat intr-o craticioara si puneti pe foc mic pana se topeste. Lasati inca 1 minut pe foc.
* toate 3 componentele de mai sus se pot prepara in avans si se pastreaza la frigider; uleiul aromat va trebui doar reincalzit inainte de servire - Impartiti iaurtul in doua farfurii si nivelati-l cu dosul unei linguri pe fund. In centru turnati cam 1 lingurita de pesto.
* pestoul e mai mult decat e nevoie pentru 2 portii, dar se poate pastra la frigider pentru alte portii sau se poate servi langa un gratar de vita - Ouale posate se prepara astfel: se pune apa, putina sare si 1 lingurita otet intr-o oala; se aduce la fierbere; cand fierbe se trage oala de pe foc; se sparge un ou intr-o cescuta de cafea; se da usor drumul oului in apa, introducand usor cescuta in apa; cu o lingura se aduna albusul in jurul galbenusului si apoi se misca usor oul prin apa; se lasa sa fiarba cca 3 minute; se scoate cu o paleta cu gauri si se depune peste pesto; se repeta cu toate ouale, avand grija sa reinfierbantati apa inainte de fiecare ou.
- Turnati ulei aromat peste ou si iaurt. Serviti imediat, obligatoriu cu paine prajita.
Iaurt, pesto si ulei aromat