Parfait cu capsune si praline
Retete desert Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene
Am lipsit cateva zile de la postarile zilnice si nu din voia mea. Ieri eram asa fericita ca pot gati din nou incat mi-am zis sa va rasfat cu ceva perfect: parfait pentru vara, parfait pentru weekend, parfait pentru musafiri. Am ales aceasta combinatie pentru parfait-ul meu fiindca e sezonul capsunelor, iar pralinele mi s-au parut ca fac pereche perfecta cu ele.
Ingrediente
150 gr capsune
3 linguri praline
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
2 linguri sherry dulce (oloroso; am folosit Sherry Solera 1847 Gonzalez Byass)
200 ml smantana pentru frisca (rece, tinuta 15 minute in congelator)
- Se fierb capsunele taiate felii cu 50 gr zahar, zaharul vanilat si 1 lingura apa, pana zaharul e topit (cca 2 minute). Se mixeaza rezultatul in blender si se trece piureul obtinut printr-o sita fina. Lasam sosul sa se raceasca complet.
- Punem galbenusurile, restul de zahar si sherry-ul intr-o craticioara. Frecam totul bine cu un tel. Punem oala pe bain-marie (adica deasupra altei oale cu apa care fierbe, fara ca fundul craticioarei sa ajunga in apa). Batem cu telul pana obtinem o compozitie cremoasa, care curge in fir gros de pe tel (maxim 5 minute).
- Mutam craticioara cu crema de ou cu fundul in apa rece si continuam sa amestecam pana crema se raceste complet (maxim 5 minute).
- Batem frica rece pana sta teapana pe tel. O adaugam in 3 transe in crema de ou, amestecand usor cu telul sa nu se lase frisca.
- Impartim compozitia obtinuta in doua.
- In prima parte adaugam 2/3 din sosul de capsune, amestecand usor pana la omogenizare.
* in aceasta compozitie puteti adauga si cubulete de capsune - In a doua parte adaugam pralinele, amestecand usor pana la omogenizare.
- Tapetam un vas cu folie de plastic. Presaram praline pe fundul vasului. Adaugam compozitia de parfait cu capsune si nivelam. Adaugam deasupra compozitia de parfait cu praline si nivelam.
- Acoperim vasul cu folie de plastic si dam parfait-ul la congelator minim 4 ore (sau peste noapte).
- Cand dorim sa servim scoatem vasul din congelator, il scufundam cateva secunde in apa fierbinte (sa nu ajunga apa la parfait!) si rasturnam parfait-ul pe o farfurie. Se feliaza cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Se lasa sa stea 5 minute.
- Se servesc feliile stropite cu restul de sos de capsune.
Crema de ou
Crema de ou cu frisca
Vasul tapetat cu folie de plastic si praline
Vasul cu cele doua compozitii
Parfait