Piure de Paris
Retete cu cartofi Retete garnituri Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
A se citi prospectul inainte de utilizare.
Compozitie: cartofi, lapte, muuult unt si sare.
Utilizare: doar de Craciun, Pasti plus inca o ocazie speciala la alegere / an
Mod de administrare: maxim 2 linguri / portie la adulti si copii
Reactii adverse: o usoare stare de extaz; relaxati-va pana trece
Supradozaj: alergati 30 minute
Pastrare: pe abur
Detinatorul autorizatiei: Joel Robuchon
Ingrediente
600 gr cartofi fainosi (pentru piure sau copt)
200 gr unt nesarat
250 ml lapte fierbinte
sare
- Se fierb cartofii in coaja pana furculita intra usor in ei. Se scurg si se curata imediat, asa fierbinti (tineti cartoful intr-un prosop si cu lama unui cutiti curatati coaja).
- Se trec cartofii fierbinti printr-o presa de piure. Se pun intr-o tigaie larga. Se pune tigaia pe foc mic si se amesteca in cartofii striviti timp de 5 minute, sa se evapore lichidul din ei.
- Se adauga untul taiat cubulete mici, pe rand. Amestecati dupa fiecare transa pana untul e topit.
- Adaugati laptele fierbinte si amestecati cu un tel sa se aereze piureul. Va rezulta un piure cremos. Adaugati sare dupa gust.
- Treceti piureul printr-o sita fina (cate 1-2 linguri pe rand) ca sa iasa mai fin si mai pufos.
- Piureul se serveste imediat in cantitati mici (eventual stropit cu ulei de trufe). Daca nu-l serviti imediat, se acopera cu folie de plastic, apoi se pune un capac pe oala. Se pastreaza pe abur timp de 1 ora.
Cartofii trecuti prin presa
Adaugam untul in transe
Untul e incorporat
Adaugam laptele fierbinte
Trecem piureul prin sita