Scordalea

Retete cu cartofi Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete simple Retete romanesti

Reteta Scordalea

Scordalea sau scordolea, o reteta dobrogeana trimisa de Karla. De origine greceasca, deriva din Skorthalia.

Ingrediente

300 gr batog de crap, somn sau stiuca (peste sarat, uscat si putin afumat)
700 gr cartofi
100 ml lapte fierbinte (sau apa in care a fiert pestele)
80-100 ml ulei (am pus 50% ulei masline extravirgin si 50% ulei de floarea soarelui)
8 catei usturoi
2 linguri suc lamaie
1/4 lingurita piper negru macinat
sare

  1. Se pune pestele la desarat in multa apa pentru cateva ore.
  2. Se pune apa la fiert si cand fierbe se adauga pestele. Se lasa la fiert pentru cca 15 minute, pana carnea e moale si se desface usor de pe oase.
  3. Se scoate pestele din apa si se desface cu grija toata carnea de pe oase.
  4. In apa in care a fiert pestele se adauga cartofii taiati cuburi si se fierb cca 20 minute, pana sunt complet fierti. Folositi cartofi fainosi pentru a iesi piureul mai bun!
  5. Cat timp fierb cartofii, striviti usturoiul cu putina sare pana devine pasta. Incorporati incet 50 ml ulei, pana obtineti o maioneza. Adaugati la final sucul de lamaie.
  6. Scurgeti cartofii de apa si adaugati laptele fierbinte. Striviti-i cat mai bine cu ustensila de facut piure. Adaugati maioneza de usturoi si piperul si incorporati bine.
  7. Incepeti sa adaugati uleiul ramas, continuand sa bateti bine piureul, care trebuie sa fie fin si pufos, pana ajungeti la consistenta dorita (veti pune undeva intre 30-50 ml ulei).
  8. Adaugati pestele in piure si incorporati. Gustati de sare si adaugati doar daca e nevoie.
  9. Serviti pe un platou/bol, stropit cu putin ulei de masline si presarat cu oregano uscat (ca sa ne aminteasca de originea greceasca :) ).

Maioneza de usturoi

Maioneza de usturoi

Pestele fiert si dezosat

Pestele fiert si dezosat

Piure fin de cartofi

Piure fin de cartofi

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 13 ani - 29 Ianuarie 2011 19:23  

gabriel, iti compui meniul din mancaruri fara usturoi, asa e cel mai sanatos daca nu-l suporti
 

Karla Conti  acum 13 ani - 31 Ianuarie 2011 15:40  

Felicitari Ioana ca te-ai incumetat sa o faci. Nu ne-ai spus daca ti-a placut sau nu. Mie mi se pare extrem de savuroasa. Fata de reteta pe care o stiam eu, apare doar un aranjament final mai altfel... noi punem piureul pe un platou si peste el asezam pestele portionat in bucati mari ornate cu feliute de lamaie si patrunjel. Imi imaginez ca si asa (pestele incorporat in piure) e la fel de bun, doar ca are are alta "fata". Oricum, imi place ca esti inventiva si curioasa, in cel mai bun sens al cuvintelor.
 

Ioana  acum 13 ani - 31 Ianuarie 2011 16:11  

ooo, dar nicio reteta care nu-mi place nu ajunge pe site :) am crezut ca se subintelege ca mi-a placut. pentru servire am amestecat totul fiindca am dezosat pestele, pentru Radu si nu mai era asa frumos maruntit. daca lasam intregi bucatile, aratau intr-adevar bine deasupra.
 

elena  acum 13 ani - 1 Februarie 2011 09:04  

Immm, bun, foarte bun, am sa incerc si eu.
Scodoleaua e una din retetele noastre preferate atat doar ca eu o fac cu peste alb (tip cod merlucius etc) fiert ca la rasol.Dupa fierbere il pun intr-un vas mai adanc unde ii pun un sos (acrisor) facut din zeama de la fiert batuta cu ulei si zeama de lamaie si decorez cu fire de patrunjel si feliute de morcov(fiert).O servim cu scordoleaua de cartofi alaturi.Mi se pare bun si asa ... e mai soft!!, dar cu peste afumat... mmmm trebuie neaparat sa incerc!!!
 

Florin  acum 13 ani - 19 Martie 2011 16:53  

Este o reteta lipoveneasca !
 

cicilica  acum 13 ani - 10 Aprilie 2011 14:45  

super naspa...ce tampiti sunt romanii..au luat ceva bun d ela altii si au pus peste..lol..e super penala..varianta originala e mult mai buna ...

hmmm foarte bun,,peste cu cartofi>((( lol..
 

Ioana  acum 13 ani - 10 Aprilie 2011 14:48  

de ce te consideri tampita?
 

angela  acum 13 ani - 29 Octombrie 2011 23:16  

am o intrebare receta de scordalea nu e receta greceasca ca doar denumirea e de la usturoi si in greceste usturoi se traduce skordo cum e receta romineasca spuneti-mi va rog ca sa inteleg?

;) ;)
 

IULIANA  acum 12 ani - 31 Ianuarie 2012 09:16  

este reteta greceasca 100%si nu lipoveneasca skordo in greaca inseamna usturoi
 

Cristian Serban  acum 5 ani - 31 Ianuarie 2019 13:56  

Cred ca e din Braila reteta asta! De ce zic asta? Pentru ca in Braila sunt si greci si lipoveni!
:p
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...