Pizza cu vinete
Retete aluaturi Retete din Italia Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
In weekend am testat un nou aluat de pizza, aluatul fara framantare a lui Jim Lahey. Nu de alta, dar pofteam la o pizza cu vinete ca in Roma, insa nu voiam sa depun prea mult efort pentru a o prepara. Concluzia este ca aluatul este unul bun in prima zi, insa devine foarte bun abia a doua zi, dupa ce am mai facut o intindere si l-am tinut la frigider. Toppingul stiam sigur ca este bun, nu degeaba a intrat in top 3 toppinguri de pizza dupa cand l-am incercat la Roscioli.
Ingrediente
1 vanata medie
1 portie sos bechamel
50 gr parmezan aromat
400 gr mozzarella
Aluat de pizza fara framantare
500 gr faina alba
16 gr sare
1 gr drojdie uscata
350 ml apa calduta
Portii: 4
- Se amesteca faina cu sarea. Se face o gaura in mijloc si acolo se presara drojdia si apoi se toarna apa. Cu miscari circulare, incepeti sa aduceti faina in centru, amestecand pana toata faina este absorbita. Va rezulta un aluat moale si lipicios. Imediat ce faina e incorporata in lichid va opriti, nu trebuie sa framantati aluatul.
- Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei. Acoperiti-l cu folie de plastic si lasati-l la crescut la temperatura camerei (22C) timp de 18 ore. Daca e mai cald in casa, timpul de crestere va fi mai mic. Urmariti sa se dubleze volumul aluatului.
- Pe masa de lucru data cu faina rasturnati aluatul crescut, avand grija sa-l desumflati cat mai putin posibil.
- Taiati aluatul in 4 bucati egale.
- Intindeti bucatile cu mana si impaturati-le in patru. Lasati-le pe masa de lucru sa creasca 1 ora, acoperite cu o punga de plastic.
* daca nu pregatiti toate bucatile o data, dupa ce au crescut le mai intindeti si impaturati in patru inca o data, le inveliti in folie de plastic si le tineti la frigider maxim 3 zile; le scoateti din frigider cu 2 ore inainte de a le folosi. - Introduceti in cuptor o bucata de granit/marmura pentru pizza (este ideal). Daca nu aveti asa ceva, improvizati folosind o tava de fonta asezata in cuptor cu fundul in sus (eu asa am procedat). Incingeti cuptorul la maxim (240C in cazul meu).
- Vinetele se taie felii subtiri de 1/2 cm (aveti nevoie de 8-12 felii de vinete). Se ung cu ulei si se prajesc pe tigaia grill timp de 3 minute / parte (pana prin urme frumoase de gratar). Vinetele se pot pregati si cu cateva ore inainte. Se pastreaza acoperite cu folie de plastic.
- Preparati sosul bechamel (dupa reteta de aici cu 250 ml lapte). Preparati parmezanul aromat (dupa reteta de aici, fara usturoi, din 50 gr parmezan). Taiati mozzarella felii subtiri sau dati-o pe razatoare.
- Intindeti bucatile de aluat foi subtiri, lasand marginile un pic mai groase. Cel mai bine e sa intindeti aluatul astfel: luati bucata in mana, aplatizati-o usor si apoi incepeti sa o intindeti pe pumni. Astfel, bulele de aer nu vor iesi din aluat (vezi poza 6). Eu am dat forma dreptunghiulara bucatilor de aluat. Am intins aluatul pe hartie de copt.
- Ungeti aluatul cu un strat subtire de sos bechamel. Presarati parmezan aromat. Asezati deasupra 2-3 felii de vinete la gratar, una langa alta si presarati-le cu putina sare. Presarati deasupra mozzarella. Daca doriti, mai presarati piper, fulgi de chili sau oregano.
- Ridicati pizza folosindu-va de hartia de copt de dedesubt. Puneti-o in cuptor. Mutati cuptorul pe grill (caldura sa vina de sus) si lasati-o la copt cca. 8-10 minute. Eu dupa 2 minute am scos hartia de copt de dedesubt ca sa se faca mai crocant blatul.
- Lasati sa stea 5 minute, apoi serviti. E buna calda.
Alutul doar amestecat
Aluatul crescut
Aluatul pe plansa de lucru
Bucatile de aluat impaturite in patru
Bucata de aluat
Aluat intins
Aluat cu topping