Pui marinat in iaurt si susan cu salata de rosii cu nuca si rodie
Retete de mancaruri cu carne Retete salate Retete turcesti
Platou cu iz turcesc in fiecare imbucatura. Am strecurat putina scortisoara chiar si in salata, doar putina cat sa ii dea acea dulceata specifica care se imbina perfect cu rodia acrisoara. Puiul e condimentat mai complex, dar merita efortul de a gasi toate condimentele, rezultatul te teleporteaza in Turcia.
Ingrediente
Pulpe de pui marinate cu iaurt
4 pulpe superioare de pui dezosate (cu sau fara piele; aprox. 600-700 gr)
1 lingura cu varf iaurt grecesc (50 gr)
1 lingurita rasa chimion macinat
1 lingurita rasa coriandru macinat
3/4 lingurita boia dulce
1/8 lingurita ienibahar macinat (pudra)
1 varf cutit scortisoara macinata
1 varf de cutit nucsoara macinata/razuita
1 lingura ulei
1 lingura seminte de susan
sare, piper negru
Salata turceasca de rosii
600 gr rosii mici (sau cherry mai marisoare)
50 gr samburi de nuca
1 ceapa rosie mica
1/2 legatura patrunjel
10 frunze mari de menta
1 lingura suc de lamaie
1/2 lingura sirop de rodie
1 varf cutit scortisoara macinata
1-2 linguri samburi de rodie
2 linguri ulei masline extravirgin
sare, piper negru
- Pulpele se pot lasa intregi, dar eu le-am taiat in 4 ca sa se coaca mai repede. Se amesteca bucatile de carne cu restul ingredientelor exceptand susanul si (ideal) se lasa la frigider la marinat cateva ore sau peste noapte. Totusi daca va grabiti, le puteti lasa doar 15 minute la temperatura camerei pana se incinge bine cuptorul, vor iesi foarte bine si asa.
- Se aseaza pulpele intr-o tava care sa le cuprinda pe un singur strat si nu foarte inghesuite. Incercati sa le aranjati cu partea in care a fost pielea in sus. Se presara cu susan.
- Se coc la 200C timp de 30 minute (foc sus-jos). Dupa 20 minute le ungeti cu sucul care s-a adunat in tava. Daca catre finalul timpului de coacere nu sunt placut rumene, puteti muta cuptorul pe program de rumenire daca aveti, sau cateva minute pe programul de grill (daca porniti grill-ul, nu le scapati din ochi sa nu se arda susanul).
* daca lasati pulpele intregi, cresteti timpul de coacere la 40-45 minute - Cat se fac pulpele, pregatiti salata. Ceapa se taie in jumatate si apoi pestisori. Se presara cu putina sare, se maseaza cu mana sa se desfaca feliile si se lasa sa staea 10 minute sa se inmoaie. Dupa acest timp se adauga sucul de lamaie si se mai lasa 5 minute.
- Se toaca cu cutitul samburii de nuca. Se toaca fin verdeturile (menta si patrunjelul).
- Intr-un bol incapator se taie rosiile in 4 (sau in 2 daca folositi cherry). Se presara cu sare si se amesteca.
- Cand ceapa e marinata, se adauga uleiul de masline, siropul de rodie si scortisoara si se amesteca. Se adauga verdeturile tocate si nuca.
- Se aseaza rosiile pe platou si se presara ceapa cu verdeturi si nuca deasupra. Se amesteca usor. Se presara peste tot samburii de rodie. Se aseaza pulpele coapte alaturi.
* salata e mai aspectuoasa imediat ce e pregatita, dar daca aveti rosii coapte dar nu foarte moi, va rezista bine cateva ore
** daca doriti o garnitura alaturi, preparati 1/2 cana de cous-cous