Sarmale cu pasat
Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti Retete ieftine Retete romanesti
Sarmale 100% traditionale din zona Muresului. Preparate de d-na Lenuta (prietena a soacrei mele) asa cum a invatat de la mama ei. In acea zona sarmalele se fac mai marisoare si se numesc galuste cu pasat. Si eu faceam sarmale cu pasat dar adaugam si carne tocata. Insa acestea sunt incomparabil mai bune, nu degeaba sunt preferatele sotului meu. Dupa aceasta lectie o sa pot sa i le prepar asa cum trebuie.
Ingrediente
400 gr pasat
100 gr orez
500 gr gusa de porc (afumata)
ciolan afumat (optional)
2 felii lungi slaninuta afumata
3 cepe mari
2 verze murate
4 fire cimbru (optional)
4 fire marar (optional)
100 ml ulei
sare, piper, vegeta de casa
Bucati: 35-40
- Se desfac frunzele de pe varza (aveti nevoie de cca 35-40 frunze). Se curata frunzele de nervurile mai tari dinspre cotor. Se gusta si daca varza este foarte sarata se pun frunzele in apa rece pana veti avea nevoie de ele. De asemenea vedeti daca varza are gust intens de cimbru si marar, daca e bine murata, iar frunzele sunt pliabile, ca sa fie usor de lucrat cu ele. Calitatea sarmalelor depinde si de calitatea verzei. Ce ramane din verze dupa ce ati ales frunzele se toaca fideluta.
- Se spala pasatul in multe ape astfel: se adauga apa cat sa treaca cu cativa cm de pasat; se amesteca cu lingura, moment in care veti vedea ca toate cojile albe de pe pasat se ridica la suprafata; se scurge incet apa din oala astfel incat cojile sa curga afara; se repeta operatiunea pana apa de pe pasat ramane curata si nicio coaja nu se mai ridica.
- Se spala orezul in cateva ape, pana apa ramane curata pe el. Se adauga peste pasat.
- Se taie gusa bucati mai mari. Se toaca ceapa marunt.
- Intr-o cratita larga se adauga gusa si se lasa la foc mic sa-si lase un pic de grasime. Se adauga apoi ceapa si se caleste totul la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana ceapa se inmoaie.
- Se adauga pasatul cu orez peste ceapa. Se condimenteaza cu 1 lingurita piper negru macinat, 2 lingurite de sare si 1 lingura de vegeta de casa (macinata). Se amesteca si se adauga 1 cana de apa. Se mai lasa pe foc, amestecand, pana apa este absorbita de pasat. Se pune capacul pe cratita si se lasa sa se racoreasca. Se gusta umplutura de sare (tineti cont ca si varza va fi usor sarata) si piper.
- Cand umplutura poate fi manevrata, formati sarmalele in foile de varza, avand grija sa puneti 1-2 bucati de gusa in fiecare sarma.
- Asezati un strat de varza tocata pe fundul unei oale cu fund gros (eu am folosit oala cu presiune). Se aseaza sarmalele deasupra. Cand ati terminat, introduceti bucati de slaninuta afumata si ciolan (optional, dar indicat) printre sarmale. Presarati restul de varza tocata deasupra, astfel incat saramele sa fie acoperite.
* daca la pasul 1 ati constatat ca varza nu are gust de cimbru si marar, adaugati cate 2 fire din fiecare pe fundul oalei si altele deasupra, printre varza tocata. - Turnati apa fierbinte peste sarmale, cat sa le acopere complet.
- Puneti oala pe foc (pe ochiul mic al aragazului) si aduceti la fierbere. Cand incepe sa fiarba, dati focul la mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 2 ore. In acest timp verificati daca apa scade si cand constatati ca da, adaugati cate putina apa fierbinte. Dupa 1 ora verificati cum arata apa de pe sarmale si daca nu e grasa adaugati cei 100 ml ulei.
- Dupa 2 ore gustati o sarma si vedeti daca interiorul si varza sunt fierte. Dupa acest timp umplutura ar trebui sa fie fiarta, insa daca varza e inca tare, mai lasati la fiert pana e facuta. Sarmalele mele au fiert 2 ore si jumatate.
- Se lasa sa se racoreasca, apoi se pot servi. Sunt si mai bune reincalzite.
Spalam pasatul
Amestecam pasatul cu orez
Gusa feliata
Ceapa calita impreuna cu gusa
Adaugam pasatul si condimentele
Formam sarmalele si le asezam in oala
Sarmalele in oala cu slaninuta
Acoperite cu varza tocata