Scordalea

Retete cu cartofi Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete simple Retete romanesti

Scordalea sau scordolea, o reteta dobrogeana trimisa de Karla. De origine greceasca, deriva din Skorthalia.

Ingrediente

300 gr batog de crap, somn sau stiuca (peste sarat, uscat si putin afumat)
700 gr cartofi
100 ml lapte fierbinte (sau apa in care a fiert pestele)
80-100 ml ulei (am pus 50% ulei masline extravirgin si 50% ulei de floarea soarelui)
8 catei usturoi
2 linguri suc lamaie
1/4 lingurita piper negru macinat
sare

  1. Se pune pestele la desarat in multa apa pentru cateva ore.
  2. Se pune apa la fiert si cand fierbe se adauga pestele. Se lasa la fiert pentru cca 15 minute, pana carnea e moale si se desface usor de pe oase.
  3. Se scoate pestele din apa si se desface cu grija toata carnea de pe oase.
  4. In apa in care a fiert pestele se adauga cartofii taiati cuburi si se fierb cca 20 minute, pana sunt complet fierti. Folositi cartofi fainosi pentru a iesi piureul mai bun!
  5. Cat timp fierb cartofii, striviti usturoiul cu putina sare pana devine pasta. Incorporati incet 50 ml ulei, pana obtineti o maioneza. Adaugati la final sucul de lamaie.
  6. Scurgeti cartofii de apa si adaugati laptele fierbinte. Striviti-i cat mai bine cu ustensila de facut piure. Adaugati maioneza de usturoi si piperul si incorporati bine.
  7. Incepeti sa adaugati uleiul ramas, continuand sa bateti bine piureul, care trebuie sa fie fin si pufos, pana ajungeti la consistenta dorita (veti pune undeva intre 30-50 ml ulei).
  8. Adaugati pestele in piure si incorporati. Gustati de sare si adaugati doar daca e nevoie.
  9. Serviti pe un platou/bol, stropit cu putin ulei de masline si presarat cu oregano uscat (ca sa ne aminteasca de originea greceasca :) ).

Maioneza de usturoi

Pestele fiert si dezosat

Piure fin de cartofi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...