Somon cu sos de marar si mazare
Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare
"Somonul la 90 de grade", cum il numesc cei care l-au incercat si imi povestesc cu entuziasm de el, l-am asortat aseara cu un sos infuzat cu marar si mazare. Foarte potrivit.
Ingrediente
4 fileuri individuale de somon
400 gr mazare (proaspata sau congelata)
1 fir marar
1 lingura de ulei
Sos de marar
350 ml lapte
4 fire marar
150 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
20 gr faina alba
2 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 4
- Se amesteca uleiul cu mararul tocat. Se ung fileurile de somon (la temperatura camerei) cu acest amestec. Se presara cu sare si piper. Se coc la cuptor urmand instructiunile de aici.
- Cat timp se face somonul pregatiti sosul. Infierbantati laptele. Puneti in el cele 4 fire de marar intregi, acoperiti vasul si lasati sa se infuzeze timp de 5 minute. Scoateti mararul din lapte, presandu-l bine sa iasa tot din el.
- Intr-o craticioara se incinge uleiul. Se adauga faina si se amesteca cu telul pana faina e absorbita in ulei. Se adauga laptele infuzat in fir subtire, in timp de amestecati non-stop si rapid cu telul. Cand ati terminat tot laptele, lasati sosul sa fiarba 1 minut, amestecand des.
- Se adauga smantana si se lasa sa dea doar un clocot. Se condimenteaza sosul cu sare si piper negru (cu generozitate, sosurile albe de genul acesta cer o buna condimentare altfel pot fi fade). Trebuie sa aveti acum un sos alb moale, care curge usor de pe lingura. Dupa ce se racoreste se va ingrosa un pic.
- Fierbeti mazarea in apa cu sare (2 minute daca e congelata si 10 minute daca e proaspata), acoperita cu capac. Scurgeti mazarea si adaugati sare peste ea.
- Servire: se imparte sosul in patru farfurii (daca sosul s-a racit de tot intre timp, incalziti-l pe foc mic, amestecand in el cu telul, iar daca s-a ingrosat prea tare, adaugati si putin lapte cat sa-l subtiati). Se adauga mazare in centru. Deasupra se aseaza cate un file de somon.