Sos de rosii
Retete din Italia Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa
Sos de rosii pentru paste si pizza. Acum este cel mai bun moment sa-l pregatiti fiindca aveti nevoie de rosii foarte coapte, cele prea moi deja pentru a le mai folosi in salate, cele pe care le puteti negocia in piata la un pret mai mic.
Daca faceti doar o portie de sos de rosii, il pastrati in frigider pentru 1 saptamana, iar daca faceti cantitate mai mare il puteti pastra in congelator minim 6 luni.
Ingrediente
2.5 kg rosii foarte coapte
2 cepe
6 catei usturoi
1 lingurita rasa piper negru
1 lingurita oregano uscat
1 1/2 lingurite sare
10 frunze busuioc
8 linguri ulei de masline
1-2 lingurite zahar (optional)
Portii: 600 ml sos de rosii
- Rosiile se spala bine si se pun in cuptorul incins la maxim pentru 30 minute.
- In acest timp incingem uleiul intr-un vas incapator (eu am folosit wok-ul) si calim ceapa tocata marunt la foc mic pana se rumeneste usor.
- Rosiile le punem in robotel si le mixam cateva secunde, doar cat sa se marunteasca un pic.
- Usturoiul strivit il punem peste ceapa si mai calim 1 minut.
- Turnam rosiile maruntite peste ceapa si condimentam cu sare, piper si oregano. Aducem la fierbere si lasam sa fiarba la foc mediu pentru 30 minute.
- Punem rosiile iar in blender si le mixam bine de data asta.
- Le trecem printr-o sita fina. In sita vor ramane toti samburii, cotoarele si coaja rosiilor. Acestea se vor arunca.
- Pulpa fina obtinuta se pune iar la fiert pentru cca 1 ora la foc mic de data asta. Se amesteca in el din cand in cand. Sosul se gusta acum si se adauga sare daca mai este necesar si zahar daca il simtiti acidulat.
- In ultimele 10 minute de fierbere adaugam busuiocul taiat fin.
Calim ceapa
Adaugam rosiile coapte si fierbem 30 minute
Sosul mixat il trecem prin sita
In sita raman doar cojile si samburii
Pulpa fina o punem iar la fiert sa scada un pic
La final adaugam busuioc