Tarhon in otet
Retete condimente Retete de Muraturi si Conserve
In primavara v-am povestit despre tarhonul MEU, despre combinatiile potrivite si retetele mele cu tarhon. Acum l-am conservat pentru iarna. Tufele de la bunica-mea au fost extrem de generoase, asa incat o parte l-am congelat si restul l-am pus in otet. Frunzele macerate care rezulta fac minuni in ciorbele cu smantana.
Nu e mare filosofie conservarea in otet, practic este exact asa cum suna: se acopera frunzele de tarhon cu otet. Dar am realizat ca si lucrurile simple sau cele care credem ca se subinteleg trebuie spuse :)
Ingrediente
tarhon
otet de vin alb (9%)
sare de muraturi
- Citeste aici despre cele doua tipuri de tarhon, ca sa fii sigur ca-l folosesti pe cel potrivit, aromat. Se spala bine tarhonul, se scurge si apoi se lasa sa se usuce complet.
- Se iau frunzele de tarhon de pe tije. Se indeasa in borcanele (spalate cu apa fierbinte si uscate complet). Se apasa cu dosul unei linguri sa intre bine in borcan.
- Se dizolva sarea in otet (cam 50 gr sare la 1 l otet), apoi se toarna peste tarhon pana acesta e complet acoperit.
* nu e obligatoriu sa adaugati sare, doar ca aceasta mareste "viata" conservei; dar si fara sare rezista peste iarna - Se infileteaza capacul si se pastreaza borcanele in camara racoroasa sau frigider. Tarhonul se toaca cand il folositi. E bun in ciorbele cu smantana (de fasole, de cartofi, perisoare cu smantana sau de porc ardeleneasca). Otetul de pe el e bun pentru acrit ciorbe sau in dressinguri/marinate/sosuri.