Tocanita de cartofi cu carne de porc
Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete romanesti
Gulas ardelenesc. Deseori in Ardeal, cand comandati gulas, o sa vi se serveasca ori o tocanita de cartofi cu afumatura, ori o tocanita de cartofi cu carne proaspata de porc similara cu aceasta. Fiindca multi de aici numesc gulas orice tocanita de cartofi cu carne de porc. Dar daca e gustoasa nu stam noi sa ne impiedicam de niste denumiri, o savuram cu placere.
Este a treia varianta de tocanita de cartofi pe care o postez. Prima varianta a fost o tocanita simpla si rapida cu cabanos, a urmat una mai dichisita cu costita afumata (va dau un pont: daca faceti acea tocanita doar un picut mai lunga veti obtine o supa de cartofi extrem de buna ;) ) si cea de azi, inspirata putin din gulasul unguresc (fiindca pofta mea de chimen inca nu s-a potolit!).
Vedeti cate minunatii se pot face din umilii cartofi? Pana la urma si in bucatarie e ca in moda. Ceea ce face diferenta e accesorizarea. Gulasu meu ardelenesc si-a dat cu parfum de chimen si si-a pus esarfa de tarhon. Eu zic ca are mult bun gust :)
Ingrediente
1.2 kg cartofi fainosi (cca. 5 cartofi mai marisori)
500 gr pulpa de porc (puteti folosi insa si o carne mai grasa, cum ar fi ceafa)
2 cepe rosii
3/4 lingurita chimen macinat
2 lingurite boia dulce
1 varf cutit boia iute
1/8 lingurita piper negru macinat
1 lingurita sare
1 lingura pasta de ardei
1 fir cimbru uscat (sau 1/4 lingurita cimbru uscat din plic)
1 fir bogat tarhon
3 linguri ulei
Portii: 3-4
- Se caleste ceapa tocata marunt in ulei, la foc mediu, pana se inmoaie bine de tot.
- Se adauga carnea taiata cuburi de aprox. 2-3 cm si se soteaza in continuare, amestecand de cateva ori, pana carnea isi schimba culoarea si devine albicioasa peste tot. Daca doriti o puteti lasa sa se si rumeneasca un pic, va fi mai gustoasa.
- Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua, chimenul, piperul si sarea si se amesteca bine pana carnea e acoperita uniform de condimente. Se adauga pasta de ardei si se amesteca iar.
- Se pune oala iar pe foc si se adauga 1 l de apa si cimbrul. Se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 25 minute.
- Se adauga cartofii taiati cuburi si se continua fierberea (fara capac de data asta) pana cartofii sunt fierti, cam 25 minute. Gustati de sare.
- Se adauga tarhonul tocat (trebuie sa aveti 1 lingura rasa de tarhon tocat mare), se stinge focul si se pune capacul. Se lasa tocanita sa stea macar 1 ora, sa se ingroase.