Varza noua cu marar

Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Reteta Varza noua cu marar

Imi place foarte mult sa gatesc varza noua. Verde si cu frunze fragede si aerisite (aproape ca si varza chinezeasca) mi se pare cea mai buna pentru salata sau sotata. Daca iarna nu ma prea inghesui sa fac varza calita, vara imi place ca o pot sota rapid si fara miros in casa. Desi merge alaturi de un cotlet de porc la gratar, recunosc ca de obicei prefer sa o mananc simpla, doar cu o felie de paine de secara. Asa as putea sa mananc o data toata portia.

Ingrediente

varza noua (cca 1 kg)
1 ceapa medie
2 morcovi noi mai mici
1 fir cimbru
2 fire marar 
sare, piper negru macinat
2 linguri ulei de casa (de floarea soarelui presat la rece)

Portii: 2

  1. Se taie varza fideluta fina folosind o razatoare de genul acesta sau cu cutitul, folosi instructiunile de aici. Se presara cu 1 lingurita rasa de sare si se framanta usor, pana-si pierde din volum si o simtiti umeda (dureaza putin la varza noua, cca 1 minut). Deasupra se razuiesc morcovii, pe razatoarea mare.
  2. Intr-o cratita larga (preferabil de fonta, legumele se soteaza mai bine; se poate folosi si un wok larg) se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata cubulete. Se soteaza doar pana ceapa se inmoaie, in jur de 5 minute.
  3. Se adauga varza si morcovii si se soteaza in continuare, la foc mediu spre mare, timp de 10 minute, amestecand des. Cam dupa 7 minute veti simti ca varza miroase usor dulceag. In acel moment rasniti piper negru din belsug si adaugati cimbrul tocat marunt. Continuati sa sotati, de data asta amestecand aproape fara pauza ca sa nu se arda varza. Gustati varza de sare si mai adaugati daca e cazul. Cand expira cele 10 minute, varza trebuie sa fi scazut mult si sa vedeti in cateva locuri ca e usor rumena.
  4. Trageti cratita de pe foc si adaugati mararul tocat fin. E buna calda dar si la temperatura camerei.

Varza noua

Varza noua

Varza fideluta

Varza fideluta

Varza sotata

Varza sotata

Comentarii (7)

 

gabriel  acum 8 ani - 20 Mai 2016 11:27  

:) multumesc
 

Cori Cj   acum 8 ani - 20 Mai 2016 12:27  

De unde ai luat varza noua?!! =P~
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Mai 2016 13:16  

din piata Ion Mester, o familie din Borhanci are varza noua mica, cam la 500 gr bucata. asa frumoasa si buna....
 

popica  acum 8 ani - 20 Mai 2016 14:05  

Buna ziua

Ar merge bine si un pic de costita chiar si de miel linga ea =P~ =P~
 

Simona  acum 8 ani - 21 Mai 2016 05:51  

Excelenta varza noua, romaneasca! E preferata mea in acest an. In fiecare an am "o preferinta": anul trecut au fost ardeii, anul acesta e varza. In perioada asta preferam salata, am mancat deja "o tona", ca sa zic asa. Si calita ne place mult, multumim pentru reteta. =P~
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Mai 2016 09:52  

:) e buna, Simona. si eu am repetat reteta asta ieri la cina. pentru pranz am gasit salata verde de gradina (stii, cea care nu e capatana, ci cresc doar cateva frunze in manunchi, ca o laptuca). vai ce buna e si aia... am mancat-o cu o branza Puturoasa de Trascau (pe care ti-o recomand din suflet).
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Mai 2016 11:50  

Am adaugat poze cu varza noua. Le-am facut aseara...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...